Agius ponovo pozvao Srbiju na izručenje Jojića i Radete

Sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove pozvao je Srbiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, hapšenjem i prebacivanjem u Mehanizam Petra Jojića i Vjerice Radete.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odbio je zahtjev da se radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Srbiji (Tanjug)

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Carmel Agius, u ponedjeljak je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio 19. izvještaj o napretku Mehanizma, navodeći da je Rezolucija 2529, kojom je Serge Brammertz imenovan na novi mandat do 30. juna 2022. godine, većim dijelom provedena.

Istakao je blagovremeno donošenje tri presude koje su bile predviđene za juni ove godine: drugostepena presuda u predmetu Ratko Mladić, kao i prvostepene presude u predmetu Jovica Stanišić i Frenki Simatović i Anselme Nzabonimpa i drugi slučaj nepoštovanja suda.

Ovo postignuće pripisao je izuzetnim naporima sudija Mehanizma, osoblja i timova odbrane i njihovoj odlučnosti da prevaziđu prepreke koje su mogle izbaciti predmete iz ustaljenog reda, saopćeno je iz ureda glasnogovnrice Mehanizma Helene Eggleston, prenosi Fena.

Optuženi su za nepoštovanje suda

U razgovoru o potrebi nastavka saradnje države s Mehanizmom, Agius je još jednom pozvao Srbiju da ispuni svoje međunarodne obaveze hapšenjem i prebacivanjem u Mehanizam Petra Jojića i Vjerice Radete.

Dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a i pravomoćno presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Agius je podvukao odlučnost Mehanizma da “nastavi postizati rezultate koji prkose ovim izazovnim vremenima” i “odlučnost da učini sve što je u njihovoj moći u cilju optimalnog ispunjavanja svog mandata”.

Izvor: Agencije