Popović: Srbija proizvela dva miliona doza Sputnjik V

Na Institutu Torlak do sada je proizvedeno oko dva miliona doza Sputnjika V i očekuje se da će u narednom periodu biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

Srbija će uskoro potpisati ugovor sa Rusijom o kupovini milion doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik light (EPA)

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je Srbija proizvela oko dva miliona doza vakcine Sputnjik V, prenosi Tanjug.

Popović je za agenciju TASS rekao da je na Institutu Torlak do sada proizvedeno oko dva miliona doza Sputnjika V i da se očekuje da će u narednom periodu biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

“Srbija je postala prva zemlja u svetu koja je počela da proizvodi Sputnjik V izvan Rusije, a to je rezultat dogovora između predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Srpski narod je zahvalan Rusiji i predsedniku Putinu na tome”, istakao je Popović.

Prema riječima Popovića, većina građana Srbije je izabrala upravo rusku vakcinu.

„Građani Srbije imaju veliko poverenje u vakcinu Sputnjik V. Veruju u njenu visoku bezbednost i efikasnost, zato se najveći broj ljudi u Srbiji odlučio da se opredeli baš za tu vakcinu“, rekao je Popović.

Kupovina milion doza Sputnjik lighta

Prema njegovim riječima, Srbija će uskoro potpisati ugovor sa Rusijom o kupovini milion doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik light.

“Trenutno je u toku procedura registracije vakcine Sputnjik light u Republici Srbiji. Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku Srbija i Rusija potpisati ugovor o nabavci prvih milion doza vakcine Sputnjik light”, rekao je Popović.

Istakao je da je ta pokazala odlične rezultate u Rusiji kao booster doza i dodao da je uvjeren da će ona pomoći i Srbiji da kontroliše pandemiju u budućnosti.

Popović je, takođe, rekao da bi Srbija željela da proizvodi Sputnjik light, kao i nazalnu vakcinu “Sputnjik V”.

Izvor: Agencije