Srbija: Završena blokada saobraćaja u Beogradu

Iako su dva glavna zahtjeva ispunjena dio organizacija ipak poziva na jednosatnu blokadu, zahtijevajući da se rudnik kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice.

Jednočasovna blokada autoputa kroz Beograd, kod Centra Sava na Novom Beogradu, završena je u 15 sati, a protekla je mirno, prenosi Beta.

Nekoliko desetina građana je oko 14.30 zaustavilo saobraćaj i u Ulici Milentija Popovića, na nadvožnjaku.

Saobraćaj u tom dijelu grada se polako normalizuje.

Ove subote u blokadi je učestvovalo primjetno manje građana nego prethodne subote.

Neki od vozača, čiji automobili su bili blokirani, okrenuli su ih i vratili se jednosmjernom ulicom nazad a neki su blokadu zaobišli ulicom iza zgrade Centra Sava.

Građani sa transparentima

Okupljeni građani nosili su zastave pokreta Ekološki ustanak, kao i transparent “Stop investitorima, spasimo prirodu”, i primjetno ih je manje nego prošle subote u isto vrijeme.

Predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da su zahtjevi današnje blokade brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma.

“Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i dok se ne zabrani eksproprijacija litijuma u Srbiji”, kazao je Jovanović Ćuta.

Nastavak protesta

I ove subote najavljene su blokade autoputa i drugih saobraćajnica u 50-ak mjesta u Srbiji.

Iako su dva glavna zahtijeva ispunjena: Izmjene zakona o referendumu i povlačenje Zakona o eksproprijaciji, dio organizacija ipak poziva na jednosatnu blokadu, zahtijevajući da se rudnik kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice, odnosno doline rijeke Jadar.

Portal Nova.rs piše kako je ovo je treća subota kako se blokade glavnih saobraćajnica dešavaju u Srbiji.

Potpuna zabrana rio Tinta

Prethodne dvije su za cilj imale „obaranje“ Zakona o eksproprijaciji i izmjene Zakona o referendum.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „ekspresno“ je naložio povlačenje Zakona o eksproprijaciji, a Skupština je juče izmijenila Zakon o referendumu – iako ga je samo nekoliko dana ranije usvojila u izvornom obliku.

Nakon ispunjenja primarnih ciljeva, protest se ove nedjelje nastavlja sa novim zahtjevom: potpunom zabranom Rio Tinta u Srbiji.

Izvor: Agencije