‘Quo Vadis, Aida?’ najbolji evropski film, Žbanić rediteljica, Đuričić najbolja glumica

Žbanić i Đuričić nagrade su dobile u Berlinu, u Njemačkoj, gdje se održava 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade.

Žbanić i Đuričić dobitnice su Evropskih filmskih nagrada u kategrijama najbolja rediteljica i najbolja glumica (EPA-EFE)

Na večerašnjoj 34. po redu dodjeli Evropskih filmskih nagrada, bosanskohercegovački film Quo Vadis, Aida? je pobijedio u tri od četiri nominovane kategorije.

Nakon nagrade za najbolju evropsku redateljicu, najbolju glumicu, najboljim evropskim filmom 2021. proglašen je Quo Vadis, Aida?.

Tri nagrade

Film Quo Vadis, Aida? proglašen je najboljim filmom Evropske filmske nagrade.

Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade najbolja redateljica za film Quo Vadis, Aida?.

Jasna Đuričić dobila je nagradu kao najbolja glumica u 2021. godini Evropske filmske nagrade.

Žbanić je nagradu dobila u Berlinu, u Njemačkoj, gdje se održavala 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bh. film Quo Vadis, Aida? bio je nominiran u nekoliko kategorija, javlja Anadolija.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila Žbanić se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je Žbanić.

Nagrađena glumica Jasna Đuričić nakon što je dobila nagradu rekla je:

“Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”, izjavila je Jasna.

Osvojio nekoliko nagrada

Film Quo Vadis, Aida? koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov “Evropskog reditelja 2021” sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić bili su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za Oca, kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški Najgora osoba na svijetu.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

Izvor: Agencije