Crna Gora: Demokratski front predlaže nove izbore

Demokrartski Front je predlagao novog premijera kojega bi dogovorili Demokrati i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi, uključujući i manjinske stranke

Hoće li Crna Gora dobiti novu vladu (Anadolija)

Zastupnici Demokratskog fronta neće podržati inicijativu za smjenu Vlade Zdravka Krivokapića i neće prisustvovati sjednici parlamenta u ponedjeljak, saopćio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, prenosi Fena.

U DF-u predlažu da se vrati mandat građanima i da se organiziraju novi izbori.

“Građani trebaju ponovo birati svoje predstavnike u parlamentu i oni će, nadam se, biti bolji i mudriji od nas i izabrati novu vladu”, poručio je Mandić, prenosi RTCG.

“Nakon 200 dana od formiranja Vlade, organizirali smo prvi sastanak parlamentarne većine, na kojem smo svi ocijenili da stanje nije održivo i da se nešto mora mijenjati. Tada su postojala dva modela – rekonstrukcija, koju su dominantno zastupali Demokrati, i izbor nove Vlade, što je bio predlog DF-a. Mi smo na kraju pristali na rekonstrukciju, ali jedan konstituent parlamentarne većine i premijer su kazali da je najbolje da sve ostane po starom”, kazao je Mandić.

Front je predlagao novog premijera kojega bi dogovorili Demokrati i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi, uključujući i manjinske stranke.

Vratiti mandat građanima

“Naša inicijativa nije dobila podršku parlamentarne većine i što se nas tiče, to je završena priča. Na našim stranačkim organima smo zaključili da parlamentarna većima nije ispunila očekivanja”, kazao je Mandić.

On je kazao da će predložiti kolegama iz parlamentarne većine i predstavnicima nacionalnih manjina da se vrati mandat građanima.

“To je najpoštenije rješenje, gdje će građani ponovo birati svoje predstavnike u parlamentu. Vjerujem da će biti mudriji od nas i izabrati Vladu koja može odgovoriti zahtjevima većinske Crne Gore koja će se konstituisati na idućim izborima”, istakao je Mandić.

Rekao je da je ekspertska vlada kompromitirala pobjedu na izborima, a da je čvrsto srasla s foteljama.

“Ovo je najpoštenije rešenje do kojeg moramo doći na inicijativu parlamentarne većine”, kazao je Mandić.

On je saopćio da zastupnici DF-a neće glasovati za pad Vlade.

Mandić: Sve vlade DPS-a bile gore od ove

“Ne zato što je to loša inicijativa, nego znamo da su sve Vlade DPS-a bile gore od ove Vlade koju ocjenjujemo negativnom ocjenom”, poručio je Mandić.

On je naveo da neće biti u skupštinskoj dvorani u ponedjeljak i da će jasno saopćiti da ne podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića.

“Nakon tog glasovanja imat ćemo važne podatke, koji će se iskazati kroz broj glasova koji ne podržavaju vladu i nalaze se izvan skupštinske dvorane i kroz glasove koji će glasovati i saopćiti svoj stav o vladi”, rekao je Mandić, uz ocjenu da opozicija neće imati preko 40 glasova za pad Vlade, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije