Po novom zakonu HEP će Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta.

Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga stoljeća (Al Jazeera)

Nakon što je u četvrtak gornji dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će Hrvatska elektroprivreda (HEP) ubuduće dvjema općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 milion.

Delegati Doma naroda jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač Stipan Šarac iz Hrvatskog nacionalnog pomaka ocijenio je prihvatanje izmjena ovoga zakona iznimno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Od sljedeće godine HEP će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4,3 miliona eura umjesto dosadašnjih 1,8 miliona tim općinama, piše Hina.

Zajednički projekt

Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga stoljeća, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskoga i Duvanjskoga polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta.

Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Izvor: Agencije