Plenković: Neću objaviti ugovore o nabavi francuskih borbenih aviona

Na pitanje novinara planira li smijeniti ministra odbrane Marija Banožića, kako to tvrdi Milanović, Plenković je samo kratko odgovorio: ‘Ne’. 

Plenković: Ugovori su povjerljivog karaktrera (Robert Anic/PIXSELL)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Vlada neće objaviti ugovore za nabaku 12 francuskih borbenih aviona Rafalea jer su povjerljivog karaktera, a odbacio je i nagađanja predsjednika Zorana Milanovića o smjeni ministra odbrane Marija Banožića.

“Ugovori su povjerljivog karaktrera, takvi se ugovori ne objavljuju, no sve informacije koje javnost treba dobiti, mi ih možemo dati”, rekao je Plenković nakon sjednice Vlade upitan za spremnost Vlade da objavi ugovore koje je potpisala za nabavku borbenih aviona, na što je poziva predsjednik Milanović.

Na pitanje novinara planira li smijeniti ministra odbrane Marija Banožića, kako to tvrdi Milanović, Plenković je samo kratko odgovorio: “Ne”.

Odgovorio je i na tvrdnje predsjednika da je cijena francuskih borbenih aviona netransparentno porasla za 200 miliona eura, objasnivši na što se odnosi porast cijene od početnih 999 miliona eura.

To se pitanje, kaže, pojavilo u eteru otkad je Ministarstvo finansija predstavilo što sve planira za tu temu izdvojiti u proračunu MORH-a, te pod tu stavku uključilo baš sve što se toga tiče.

Dodani troškovi osnovnoj ponudi

Francuska ponuda od 999 miliona eura u datom se trenutku uspoređivala s ponudama koje su stigle iz Izraela, Švedske i SAD-a i tad je bila najbolja i najpovoljnija ponuda, no ni na jednu od tih cijena nije bilo obračunatog PDV-a, objasnio je premijer.

“PDV iznosi 110.642.467 kuna [14,70 milione eura] taj iznos MORH transferira Ministarstvu financija, koje plaća avione. To je novac koji mi plaćamo sami sebi i nije puno relevantan, osim knjigovodstveno”, rekao je Plenković.

Nabrojio je i ostaIe dodane troškove osnovnoj ponudi –  interoperabilnost s NATO-om, trošak objekata infrastrukture te obuku osoblja u Francuskoj.

Konačno 2024, kada avioni dođu – za 2024, 2025. i 2026. planirani su operativni troškovi njihove upotrebe s PDV-om – tu je planirano 67.500.000 eura.

“Tu su tih maznutih 200 miliona eura, koje je netko iz povjerenstva stavio sebi u džep, recimo ja”, rekao je Plenković odgovarajući na prozivke predsjednika Milanovića.

Izvor: Agencije