Skupština RS izglasala zaključke o prenosu nadležnosti sa BiH na entitet

Zastupnici opozicije napustili su zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske rekavši da ne žele učestvovati u “Dodikovoj farsi”.

Opozicija u RS-u smatra kako Milorad Dodik i njegov vladajući SNSD nisu svjesni opasnosti koju mogu proizvesti (Al Jazeera)

Zastupnici su izglasali zaključke o povlačenju Republike Srpske iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, nakon višesatnog zasjedanja parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta u petak u Banja Luci, što su i opozicija i zapadne zemlje ranije ocijenili kao uvođenje zemlje u vrlo nestabilan period.

Zaključci, koje je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa manjim koalicionim partnerima usvojio sa 49 od 83 zastupnika, bez opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) odnose se na izlazak tog entiteta iz državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija.

Ovime je planirana i uspostava vojske RS nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. godine.

Zaključke, koji zapravo nemaju nikakav direktni pravni učinak predložio je i osmislio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no oni su zaduženje entitetskoj vladi da u narednih šest mjeseci osmisli cijeli set zakona kojima bi se ova područja uredila na entitetskom nivou a državni zakoni prestali sa važenjem.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, po riječima visokog predstavnika Christiana Schmidta, osudio je postupke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj predvođene Miloradom Dodikom koji “ozbiljno podrivaju daytonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji” i time pokušavaju poništiti sve što je postignuto u proteklih 26 godina, od završetka rata u zemlji.

Zapadni saveznici prijete vrlo snažnim sankcijama za one koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok Rusija podržava Dodika u onom što on naziva „vraćanje nadležnosti koje pripadaju Republici Srpskoj prema Daytonskom mirovnom sporazumu“.


Džaferović: Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir

Član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džeferović zaključke parlamenta bosansohercegovačkog entiteta Republike Srpske o izlasku iz ustavnopravnog okvira BiH nazvao je dijelom plana kojim je započeo napad na ustavni poredak BiH.

“Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir”, rekao je Džaferović.

“Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje”, zaključio je Džaferović.


Komšić traži reakciju tužilaštva nakon sjednice parlamenta RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kojeg je nazvao podstrekačem i predvodnikom grupe “koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države”.

“NSRS je napustila Dejtonski sporazum”, rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Komšić pozvao  Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene i postupak protiv lica koja su u NSRS usvojili zaključke “koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi”.


Dodikov plan ako Ustavni sud ospori zaključke NSRS-a

Milorad Dodik je poručio da, ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine ospori odluke entitetskog parlamenta Republike Srpske o prenosu nadležnosti sa države na entitet, taj entitet će vjerovatno donijeti zakon o tome da odluke tog suda ne važe na teritoriji RS-a.


Dodik: Tri opcije za Oružane snage

Imamo šest mjeseci i tri opcije kada je riječ o Oružanim snagama, rekao je Milorad Dodik, to su: “Umanjenje njihovog kapaciteta, zakon o vojsci Republike Srpske ili zakon o demilitarizaciji Republike Srpske.


Dodik: Vraćanje na Ustav koji je definiran u Dejtonu

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH tokom trajanja posebne sjednice NSRS-a održao je konferenciju za medije gdje je iznio određene detalje i planove prijenosa nadležnosti s države na entitet RS.

Dodik je naglasio kako je koncept SNSD-a i vlasti u RS-u vraćanje na Ustav koji je definiran u Dejtonu.

“RS će nakon procesa koji smo započeli postati mnogo jača. Mir i stabilnost su vrijednosti koje su za nas ključne u procesu vraćanja nadležnosti RS-u”, rekao je Dodik.


Opozicija napustila sjednicu NSRS-a

Zastupnici opozicije napustili su zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Rekli su da ne žele učestvovati u onome što su nazvali “Dodikova farsa”.

Novinar Al Jazeera Balkans Boris Gagić vijest je podijelio na svome Twitter nalogu.


Nešić se slaže sa onim što piše u Informaciji

Na sjednici NSRS-a govorio je i Nenad Nešić iz opozicionog Demokratskog narodnog saveza koji se slaže s onim što piše u Informaciji o prijenosu nadležnosti navodeći da do prijenosa na državu sigurno nije došlo dogovorom dva entiteta, nego da je tako htjela treća osoba – namjesnik.

On je kazao da je najvažnije od cijele rasprave o nadležnostima to što zakoni nisu već sada spremni.

“Zašto čekamo šest mjeseci, zašto ti zakoni nisu sada ovdje pred nama? Pozivam Vas da ne čekamo, nego da ih sutra usvojimo. Šta ćemo kad ove zakone poništi Ustavni sud BiH, hoćemo donijeti nove koje će sud ponovo poništiti i dokle tako? Je li ovdje cilj samo predizborna kampanja? Ako se zakoni usvoje do juna, taman će Ustavni sud BiH o njima odlučivati u mjesecu kampanje”, rekao je Nešić.


Reakcije Džaferovića i Komšića

Trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini komentirali su članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je pozvao da se zaustave oni koji umanjuju snagu postignutih reformi.

“Ja pozivam i one koji danas imaju namjere u BiH da umanjuju snagu postignutih reformi pa i reforme u oblasti obrane da se zaustave. Put kojim su krenuli je pogrešan put. To je put koji nas vodi u destabilizaciju ukupnih prilika u Bosni i Hercegovini, to je put koji neće biti nikome u interesu”, poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istaknuo da je obveza svih političara u Bosni i Hercegovini koji su ključni u donošenju odluka da pridonesu miru.

“Mir zapravo u Bosni i Hercegovini ovisi o njihovoj mudrosti, njihovom strpljenju, neinaćenju i nenatezanju koje je vrlo često besmisleno. Jer u suštini, igramo se tuđim glavama, a ne svojima kada govorimo o onima koji takve odluke pokušavaju da izdejstvuju u Bosni i Hercegovini, takva rješenja koja i vode zemlju u konflikt”, poručio je Komšić.


Opozicija: Opasni prijedlozi koji mogu otvoriti sukobe

Zastupnici opozicionih stranaka upozorili su Dodika tokom rasprave da nudi opasne prijedloge koji mogu dovesti i do otvorenih sukoba u zemlji.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da je legitimno tražiti vraćanje ovlasti, ali je upozorio da RS danas nema snage izvesti takav pothvat jer riskira sukobe i rat u kojemu bi NATO sigurno intervenirao.

Istaknuo je da se grdno vara ko god misli da može bez rata podijeliti vojsku Bosne i Hercegovine, kontrolirati svoju granicu ili vratiti pravosuđe pod ovlasti RS.

“To nema veze s patriotizmom i hrabrošću nego s odgovornošću i razumom”, poručio je Šarović Dodiku i njegovim saradnicima.

Šarović ih je podsjetio da su upravo oni bili ti koji su svojedobno dizali ruke za prijenos ovlasti s entiteta na BiH kao državu, a sada su se predomislili.

Slična je stajališta iznio i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović koji je kazao kako je razočaran nedostatkom vizije i konkretnih prijedloga vladajuće koalicije koja pri tom maše planovima opasnim po mir.

I Borenovićeva je procjena da bi obnova vojske RS predstavljala put u rat jer u jednoj državi ne mogu biti dvije ili tri vojske.

Predlažući ponovnu uspostavu vojske RS Dodik nije odgovorio ima li negdje novaca za neke nove tenkove kojima bi je opremio, upozorio je Borenović.

“Ovo je blef i jedna opasna igra u koju uvodite RS”, kazao je Borenović  i poručio da PDP neće glasati za neodgovorne politike kojima se pokušava očuvati vlast tako što se širi strah.


Dodik: BiH ide u pravcu na koji nismo pristali

Milorad Dodik u svom uvodnom obraćanju na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o izdvajanju tog bosanskohercegovačkog entiteta iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine rekao je kako “ima osjećaj da BiH ide u krivom pravcu” te naveo da se zbog toga mora raspravljati o nadležnostima države.

“BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Nećemo dobiti uvijek ono što želimo, ali to ne znači da treba da odustanemo. O novom ustavu RS-a građani će se izjasniti na referendumu”, rekao je Dodik.

Vjeruje, kazao je, da je dogovor o budućosti BiH moguć. Kazao je da ne poziva na rat, niti treba Skupština to da radi.

Govoreći o Oružanim snagama BiH, Dodik je rekao da formiranje Oružanih snaga BiH “nije urađeno na ustavan način”, te da su “jedine ustavne vojne formacije entitetske vojske”. On je istakao da se postavlja i pitanje smisla uspostavljanja Oružanih snaga BiH, ako se zna da bi se ona raspala istog trenutka kada bi došlo do rata s susedima, slično kao što se raspala Jugoslovenska narodna armija.

Naglasio je da ovakve Oružane snage samo trebaju NATO-u, te da se postavlja pitanje da li je njihova stvarna svrha za unutrašnju upotrebu, “posebno ako Srbi i Hrvati i dalje ne budu mogli da popunjavaju kvote koje im pripadaju”.

“Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest mjeseci da se pokuša postići neki dogovor”, rekao je on i dodao da mora postojati uverenje da Oružane snage BiH “nikad neće postati muslimanske oružane snage”.

Precizirao je da danas treba povući saglasnost, ali da to ne znači da će odmah doći do njihovog ukidanja, i ostavio je mogućnost za razgovor o smanjenju broja pripadnika.

Ako ne dođe do dogovora, Dodik je rekao da treba onda ponovo razmotriti uvođenje Vojske RS.


Cvijanović o visokim predstavnicima u BiH

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je u svom obraćanju Narodnoj skupštini da je “djelovanje visokih predstavnika pogubno za BiH”.

“Mnogo puta smo o tome upozoravali i u ovoj Narodnoj skupštini i navodili brojne primjere njihovog manipulativnog djelovanja kojim su, izlazeći iz svog mandata, kršili međunarodno pravo i uporno kontaminirali politički prostor u BiH, svrstavajući se na stranu jednih, a radili protiv interesa drugih. To nisu bile dobre usluge nekog međunarodnog predstavnika, već oruđe kojim se vršila nelegalna centralizacija zemlje, što je i proizvelo sistem suprotan Ustavu, a u međuetničkom smislu potpuno otuđenje.”

Ona je naglasila da se u “malicioznim interpretacijama aktuelne krize u BiH, posebno od onih koji su tu krizu i produkovali, gotovo svakodnevno čuju izmišljotine o nekakavom ratu ili uzurpiranju nečeg što navodno pripada nivou BiH”.

“Čuvati OHR, strane sudije, voditi međunarodnu i domaću kampanju protiv onih sa kojima navodno želite zajedno živjeti, praviti nelegalnim intervencijama i istog tog OHR-a i tih stranih sudija prostor za dominaciju, ne vodi BiH u budućnost, već u uporno samoosporavanje”, rekla je Cvijanović.

‘Politička inicijativa’

Premda je ranije zagovarao otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, lider bosanskih Srba Milorad Dodik sada tvrdi da ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet zemlje, ali želi više autonomije za taj entitet.

Održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta opisao je kao političku inicijativu za očuvanje izvornih ovlasti tog entiteta ustvrdivši kako RS i dalje ima pravo na vojsku kao i carinski i porezni sistem te na svoje pravosuđe, što je sada u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

On očekuje da će parlament RS-a donijeti odluku kojom će poništiti ranije saglasnosti za prijenos ovih ovlasti na nivo Bosne i Hercegovine, kao i sve odluke i zakone koje su od 1997. nametnuli visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH.


PIC: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, po riječima visokog predstavnika Christiana Schmidta, osudio je postupke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj predvođene Dodikom koji “ozbiljno podrivaju daytonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji” i time pokušavaju poništiti sve što je postignuto u proteklih 26 godina, od završetka rata u zemlji.

“[…] PIC je još jednom potvrdio nedvojbenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta te je podsjetio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na temelju ustava države”, kazao je Schmidt.

Schmidt je potvrdio kako su on i drugi zapadni diplomati razmatrali uvjetovanje finansijske podrške, uključujući nametanje sankcija, nastave li u RS-u ignorirati upozorenja međunarodne zajednice. U zaključcima Upravnog odbora PIC-a također je istaknuto kako će potezi koje poduzima bilo koja strana i kojima se ugrožava mir imati posljedice.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), najveće opozicione političke partije u Republici Srpskoj Mirko Šarović rekao je u četvrtak navečer za komercijalnu televiziju BN da Milorad Dodik i njegov vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) „nisu svjesni opasnosti u koju nas, na neki način sve vode, jer ovo se ne tiče samo SNSD-a”.

Sve se kreira u jednoj glavi i sve polazi od jednog čovjeka i ja mislim da je to strašno loše za cijelu Republiku Srpsku, rekao je Šarović.

Izvor: Agencije