Američki senator pisao Blinkenu o BiH: Upotrijebiti sve, i diplomatiju i sankcije

Pozivam administraciju da upotrijebi sve alate koji su joj na raspolaganju, napisao je Charles Grassley.

Spreman sam na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet BiH, naveo je senator iz Iowe. (Al Jazeera)

Američki senator Charles Grassley uputio je američkom državnom sekrataru Antonyju Blinkenu pismo u kojem ga je pozvao na odlučniju akciju SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala uključivati i sankcije.

Kako je javio Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona, Grassley, senator iz američke savezne države Iowe, pismo je poslao nakon razgovora sa ministricom vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je u posjeti SAD-u.

„Susreo sam se danas da ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Ostavila je na mene snažan dojam u vezi ozbiljnosti eskalirajuće situacije koja prijeti da ponovo otvori stare rane i neprijateljstva“, stoji na početku pisma.

‘Dodik prijeti secesijom’

Grassley je Blinkena podsjetio da Milorad Dodik, lider Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hecegovini prijeti secesijom.

„Pozivam administraciju da upotrijebi sve alate koji su joj na raspolaganju, uključujući diplomatiju i sankcije, da spriječi pogoršanje situacije u BiH“, dodao je.

„Mnogi žitelji Iowe došli su u našu državu kao izbjeglice koje su doživjele nezamislivu patnju, što je bio rezultat rata i genocida u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo dozvoliti da se to desi ponovo. Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, naveo je Grassley.

Izvor: Al Jazeera