Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića; na čelu Elektroprivrede BiH i dalje će biti Admir Andelija.

Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11, nakon devedodnevnog neposluha rudara (Armin Durgut/Pixsell)

Rudari sedam rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH se vraćaju u rudnike nakon što je s federalnom Vladom i Elektroprivredom usaglašeno ispunjenje zahtjeva zbog kojih su prije devet dana izlazili na proteste i stupili u radnički neposluh, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Elektroprivreda se obavezala do kraja maja naredne godine izraditi plan uplate doprinosa za radnike koji su ostvarili pravo na penzionisanje. Sporni pravilnici o radu i radnom učinku u rudniku Kreka se stavljaju van snage do izrade novih, koji će se primjeniti u svim rudnicima. Elektroprivreda se obavezuje da do 3. decembra od Vlade zatraži suglasnost o povećanju cijene uglja za 20 posto. Pristalo se i na smjenu direktora rudnika Kreka ali ne i na smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Rasprava u Parlamentu

Nakon posljednjih protesta rudara i prekida rada sedam rudnika o stanju u rudnicima u utorak je raspravljao i federalni Parlament. Odbijen je izvještaj o poslovanju Elektroprivrede Bosne I Hercegovine za 2019. i 2020. godinu, ali i prijedlog SDP-a o smjeni direktora Elektroprivrede.

Parlament od Vlade i Elektroprivrede traži izradu plana uplate dugovanja rudarima po osnovu doprinosa koji iznose blizu 220 milina eura, od čega bi federalna Vlada obezbijedila 15 miliona. Zahtijeva se i moratorij na zapošljavanje administrativno tehničkog osoblja u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada