BiH: Dvojica Afganistanaca optužena za krijumčarenje migranata

Ilegalne migrante optuženi su za ugovorenu novčanu naknadu 4. novembra čamcima u tri grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine.

Optuženi omogućili da 17 migranata državljana Afganistana, Indije i Turske, među kojima su i maloljetne osobe nezakonito uđu iz Srbije u BiH (EPA)

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Emala Amirija (2001.) iz Afganistana i Matiullaha Dawlatzaija (1998.) iz Pakistana, oba državljanina Afganistana koji se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, kao članovi organizirane grupe s njima poznatim osobama iz Afganistana i Srbije omogućili da 17 migranata državljana Afganistana, Indije i Turske, među kojima su i maloljetne osobe nezakonito uđu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena.

Ugrožavanje života

Ilegalne migrante optuženi su za ugovorenu novčanu naknadu 4. novembra čamcima u tri grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, ugrozili im život, zdravlje i sigurnost stavljajući ih u čamac u puno većem broju od dozvoljenog, te su u namjeri daljeg prevoza na njima poznatu lokaciju na teritoriji BiH u čemu ih je spriječila Granična policija BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada