Britanski parlament o BiH: Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt u dvorištu

Velika Britanija optužila Milorada Dodika za pokušaj otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska, a Srbiju i Rusiju zbog njihove podrške.

Ne želi vratiti državu u period kada su brojni građani gađani snajperskim mecima, rekli su britanski zastupnici (Al Jazeera)

Donji dom Parlamenta Velike Britanije optužio je člana Predsjedništva Bosne  i Hercegovine Milorada Dodika za pokušaj otcjepljenja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nazivajući to vrlo ozbiljnim izazovom ne samo za BiH već i cijelu regiju, a optužbe su upućene i na račun Srbije u Rusije, zbog njihove podrške Dodiku.

“Kao što je Schmidt [Christian Schmidt – Visoki predstavnik međunarodne zajednice] rekao, BiH se suočava s velikom egzistencijalnom krizom i konflikt je moguć. Secesionisti imaju podršku Rusije što smo vidjeli na sjednici Vijeća sigurnosti, ali i Srbije. Ovo je opasna stvar za zemlju u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid tokom devedesetih godina. Moramo prepoznati zlo. Sada je vrijeme da djelujemo, a ne da čekamo. Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt u našem dvorištu”, rekao je predstavnik Konzervativne stranke Anthony Mangnall, prenio je bosanskohercegovački portal Klix.

Predstavnik Laburističke partije Wayne David također se osvrnuo na situaciju u BiH te je rekao kako niko ne želi vratiti državu u period kada su brojni građani gađani snajperskim mecima.

Vrijeme kada su građani gađani snajperskim mecima

“Ova situacija u BiH veoma je ozbiljna. Bio sam dio delegacije u BiH u 2013. godine. Razgovarao sam s djevojkom koju je pogodio snajper u nogu i niko ne želi da se taj period iz prošlosti ponovno vrati. Dejton je pod prijetnjom i država se nalazi pred novom podjelom. Potezi Dodika su ozbiljni, ne samo za BiH, već za Zapadni Balkan”, rekao je David.

Zadnje mjesto gdje bi se genocid smio negirati jeste Republika Srpska, rekao je član Konzervativne partije James Gray, aludirajući na činjenicu da je trenutka kriza u BiH potaknuta odlukom bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da u domaće zakonodavstvo ugradi zabranu negiranja ratnih zločina i slavljenje ratnih zločinaca, što su politički predstavnici iz Republike Srpske odbili prihvatiti.

„Trenutno se suočavamo s potencijalnim vraćanjem haosa u BiH što podržavaju Rusija i Srbija i moramo djelovati brzo kako bismo takve aktivnosti spriječili”, reka je Gray.

Bosna i Hercegovina nalazi se u najvećoj političkoj i sigurnosnoj krizi od završetka rata 1995, nakon što je član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i de facto čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će u tom entitetu preuzeti nadležnosti od državnog tužilaštva, Obavještajne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih državnih tijela, a najavio je i jednostrano povlačenje Republike Srpske iz državnih oružanih snaga te formiranje entitetske vojske.

Dodik, koji ima podršku Rusije, zalaže se za veću autonomiju Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, a u konačnici i za otcjepljenje tog entiteta, dok ga opozicione partije optužuju da velikim nacionalnim temama želi prikriti korupciju u entitetskoj vladi.

Izvor: Agencije