YIHR: Mural Ratku Mladiću u Beogradu stavljen pod zaštitu države Srbije

To je logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja od strane celog političkog i državnog aparata.

Mural Ratku Mladiću, podignut ovog ljeta na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u srbijanskoj prijestolnici (Ustupljeno Al Jazeeri)

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopćila je da su njihovi aktivisti odustali od uklanjanja murala u centru Beograda, koji je iscrtan u čast Ratka Mladića, bivšeg vojnog čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, osuđenog pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid u Srebrenici, ističući kako se ne radi o nedostatka hrabrosti, već činjenici da je spomenik ranije ovog mjeseca „stavljen pod zaštitu države Srbije“.

„Nije mera hrabrosti da staneš na crtu dok ti neko razbija glavu, osim među huliganima i kriminalcima – čiji sistem vrednosti ova vlast pokušava da nametne celom društvu. Hrabrost zrelih društava i zrelih osoba se ogleda u donošenju teških odluka“, saopćio je YIHR u ponedjeljak, dan uoči 9. novembra kada je planirano da aktivisti uklone mural Mladiću, podignut ovog ljeta na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u srbijanskoj prijestolnici.

Reakcija je uslijedila nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prošle sedmice zabranilo okupljanje aktivistima YIHR-a planirano za 9. novembar, uz obrazloženje da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Iz YIHR navode kako mural Mladiću više nije obični mural.

Ćutanjem predsjednika Vučića i premijerke Brnabić

„Nećemo organizovati uklanjanje kako smo planirali zato što mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici nije više običan mural. To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u julu ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. novembra, rešenjem MUP-a i ministra Aleksandra Vulina i ćutanjem predsednika Vučića i Vlade Ane Brnabić. To je logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja od strane celog političkog i državnog aparata, i nedostatka hrabrosti i savesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda“, saopćio je YIHR.

Kao se dalje navodi u istom saopćenju, to je spomenik ‘Srpskog sveta’ koji Vulin kao glavni operativac u ime aktuelne vlasti u Srbiji, vrlo uspešno uspostavlja na ideologiji ‘Velike Srbije’. Zbog toga zakoni (trenutne) Srbije ovde ne važe, ni Zakon o javnom okupljanju, niti rešenja komunalne milicije o uklanjanju murala. ‘Srpski svet’ ne mari za zakone Srbije ili granice Srbije i zemalja na Balkanu, ‘Srpski svet’ ima ambiciju sve da pregazi.

Najtraženiji haški bjegunac

„To je srž naše borbe – protiv nacionalizma koji nas gura u nove ratove. Borimo se za mir, borimo se za ljudske živote, živote naših bližnjih i onih koje nikada nećemo upoznati“.

„Stotine je murala i grafita podrške Ratku Mladiću u Beogradu i Srbiji. Svi su oni naša odgovornost, Inicijative i svih onih pojedinaca i grupa koji su bili spremni da dođu u utorak, ali ovaj spomenik u Njegoševoj je postao državna odgovornost. Mladić u Njegoševoj je sada semafor koji pokazuje pravo lice državne politike – da li ima pomirenja, da li ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, evropskih integracija. Da li treba da bude Bulevar Zorana Đinđića ili Bulevar Ratka Mladića?“, navodi se, između ostalog u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna 2021. godine Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada