Nova makedonska većina inicira izglasavanje nepovjerenja vladi Zaeva

Lider partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će danas u parlamentu podnijeti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi ako Zaev ne ispuni obećanje i podnese ostavku.

Mickoski je u petak uveče objavio da je dogovorena nova parlamentarna većina u Sobranju (Al Jazeera)

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će danas u parlamentu podnijeti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi, ako premijer Zoran Zaev ne ispuni obećanje i podnese ostavku, prenosi Beta.

Mickoski je novinarima rekao da ne očekuje da će Zaev dostaviti Sobranju ostavku na premijersku funkciju koju je najavio nakon loših rezultata njegovog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) na lokalnim izborima.

Upitan šta će se desiti ako nova parlamentarna većina, sastavljena od partija sa potpuno suprotnim gledištima o strateškim pitanjima izglasa nepovjerenje Vladi, ali ne i da formira novu vlast, Mickoski je rekao da će ići “stepenicu po stepenicu”.

“Hajde prvo da se popnemo na prvu stepenicu, da ne gledamo na 27. Da prvo završimo ovu stvar. Postoje procedure i zakoni i to ne zavisi dalje od nas već od onoga koji treba da poštuje zakone i Ustav. Mandat se daje većini. U ponedeljak u 14:30 dostavljam inicijativu parlamentu i onda je na predsjedniku Sobranja da poštuje procedure i propisane rokove”, kazao je Mickoski.

Nova parlamenrtarna većina

Mickoski je pozvao i poslanike preostalih stranaka vladajuće kolacije oko SDSM da budu dio nove većine, u kojoj su, uz VMRO-DPMNE i partija Ljevica i tri albanske partije, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa. Ta nova koalicija ima 61 od 120 poslanika Sobranja.

“Otvorena su vrata svakome ko misli da vlada Zaeva nije dobra. Ukupno 61 poslanik stao je iza inicijative za izglasavanje nepovjerenja vladi. Pozivam i ostale poslanike da se priključe”, kazao je lider VMRO-DPMNE.

Mickoski je u petak uveče objavio da je dogovorena nova parlamentarna većina u Sobranju, okačivši na Facebooku fotografije sa čelnicima partija Ljevica, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa, koja je partner SDSM u Vladi.

Na nedavnim lokalnim izborima stranka Mickoskog je pobijedila SDSM Zorana Zaeva, koji je zbog toga 31. oktobra podnio ostavku na funkcije predsjednika Vlade i partije, ali je naveo da nije vrijeme za vanredne parlamentarne izbore jer je vladajuća koalicija stabilna.

Izvor: Agencije