Hiljade vjernika na dženazi akademiku Muameru Zukorliću

Predsjednik Stranke pravda i pomirenje i bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbij Muamer Zukorlić preminuo je iznenada jučer u Novom Pazaru u 52. godini.

Ukop akademika Muamera Zukorlića će se obaviti u selu Orlje kod Tutina (Screenshot)

Hiljade vjernika klanjalo je u Novom Pazaru dženazu akademiku Muameru ef. Zukorliću, bivšem sandžačkom muftiji i kandidatu za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je iznenada preminuo jučer u 52. godini.

Među onima koji su klanjali dženazu akademiku Muameru Zukorliću na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru bili su i bivši reis-ulema IZ Bosne i Hercegovine Mustafa-ef. Cerić i sadašnji Reis-ulema Husein-ef. Kavazović.

Reis-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (BIH) Husein Kavazović rekao je na dženazi da bivši muftija Muamer Zukorlić nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

“Prijatelje i neprijatelje, svakoga od njih na svoj način, prisilio je da ga poštuju”, rekao je Kavazović.

On je ocijenio da će historija BiH pamtiti Zukorlića “koji je težio tome da Bošnjaci budu poštovani u svojoj državi Srbiji”.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IzuS) Mevlud Dudić je okupljenim građanima na centralnom trgu u Novom Pazaru rekao da je njegov prethodnik na čelu IZ-a pripadao rijetkim ljudima koji unose promjene u društvo.

On je podsjetio na godine napornog rada u kojima je Zukorlić “vodio borbu” za jačanje zajednice, vraćanje oduzete imovine i osnivanje visokoškolskih ustanova.

“Žurio je kao da je znao da će kratkog vijeka biti”, ocijenio je Dudić u govoru pred više hiljada građana.

Ukop u Orlju, kod Tutina

(Anadolija)

Ukop će se obaviti u selu Orlje kod Tutina. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju.

Grad Novi Pazar donio je odluku da nedjelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića, navode lokalni mediji.

Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost na teritoriji ove opštine zbog smrti Zukorlića.

Za dane žalosti određeni su 07. 08. i 09. novembar 2021.godine, navodi se u Odluci opštine koju je potpisao predsjednik Munib Mujagić.

Predsjednik Stranke pravda i pomirenje i bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić preminuo je iznenada jučer u Novom Pazaru u 52. godini.

Izrazi saučešća

Prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je telegram saučešća porodici preminulog Muamera Zukorlića.

“Najiskrenije saučešće ožalošćenoj porodici povodom iznenadnog gubitka velikog čoveka, odanog porodici, prijateljstvu i pružanju kvalitetnog obrazovanja svim građanima i građankama Srbije”, navodi se u telegramu u kojem stoji i: “Njegov legat ćemo čuvati”.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće povodom smrti akademika Muamera Zukorlića, u kojem se navodi:

“Potresla me je vest o preranom odlasku Muamera Zukorlića, kolege narodnog poslanika, potpredsednika Narodne skupštine i prijatelja. Uložio je svoje znanje i energiju na dobrobit tolerancije i boljeg života svih u Srbiji, učestvovao je u našem društvenom životu aktivno i svim srcem. I kao verski dostojanstvenik, a naročito kao narodni predstavnik u Skupštini, baveći se naročito prosvetom kao našom najvećom vrednošću. Pamtićemo Muamera Zukorlića kao mudrog i iskrenog čoveka, od kojeg smo mnogo dobili i naučili. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i sa osećanjem ličnog gubitka, porodici i prijateljima Muamera Zukorlića izražavam najdublje saučešće.”

Izrazi saučešća iz BiH

Brojni zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su telegrame saučešća povodom smrti Muamera Zukorlića, javlja Anadolija.

“Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. Kao vjerski poglavar, intelektualni i politički djelatnik sa neponovljivom harizmom i pronicljivošću, Zukorlić je dao izuzetan doprinos u borbi za prava Bošnjaka. Njegova smrt nenadoknadiv je gubitak za bošnjački narod. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem iskreno saučešće”, istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović naveo je da su s tugom primili vijest o iznenadnoj smrti Zukorlića.

“Pamtit ćemo ga kao čovjeka izuzetne energije, koji je svojim neumornim radom dao značajan doprinos u borbi za vjersku i nacionalnu emancipaciju Bošnjaka”, naglasio je Izetbegović upućujući iskreno saučešće porodici.

I premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naveo je da ga je duboko rastužila vijest o smrti Zukorlića.

“Ovo nije tragičan gubitak samo za porodicu efendije Muamera, nego za kompletan bošnjački narod. Njegova djela pamtimo i uzimamo ga za primjer borbenosti i hrabrosti. Oštar na jeziku i uvijek na prvoj liniji odbrane, bio je glas Bošnjaka tamo gdje se očekivao naš muk”, kazao je Novalić upućujući saučešće muslimanima Sandžaka i Zukorlićevoj porodici.

Izvor: Agencije