Poplave u BiH: Vodostaj Bosne na području ZDK u padu

Usprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala, protekla noć u Sarajevu protekla je mirno i bez značajnijih intervencija.

Voda iz Bosne se malo povukla sa pješačko-biciklističke staze na Kamberovića polju, ali je i dalje omiljeno šetalište Zeničana pod vodom sa tendencijom opadanja (Anadolija)

Obilne kiše u Bosni i Hercegovini prouzročile su poplave u različitim dijelovima zemlje.

Pojedini dijelovi Sarajeva i dalje su pod vodom, iako je situacija bolja nego jučer.

Civilna zaštita pokušava osposobiti cestovnu komunikaciju između Sarajeva i Foče.

Općina Trnovo potpuno je odsječena. Na nekoliko lokacija izlila se rijeka Bosna. Poplavljeni su dijelovi Zenice i Kaknja.

Situacija se smiruje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali je konjičko naselje Hotovlje i dalje odsječeno od ostatka grada. Stanovnici tog područja su evakuirani i nalaze se u lokalnoj džamiji.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite potvrdili su da nema ljudskih žrtava.

Brojne spasilačke ekipe su na terenu.

Sve važne vijesti u vezi poplava u Bosni i Hercegovini pratite ispod.


U Trnovu kod Sarajeva oštećeno je stotinjak kuća i privrednih objekata. Kritično je i dalje u selu Kijevo, gdje bagerima pokušavaju proširiti korito potoka koji se ulijeva u rijeku Željeznicu.


U sjevernoj Hercegovini stanje se normaliziralo iako se sporadično događaju manji odroni na, uglavnom, lokalnim cestama.

Službe imaju dosta posla jer je Konjic prostorno najveća općina u BIH.

I mještani su se angažirali na uklanjanju posljedica koje su iza sebe ostavile bujice.


Na području općine Trnovo vodostaj rijeke Željeznice se smirio, ali je do daljnjeg na snazi vanredna situacija.

Kritično je i dalje u mjestu Kijevu, gdje bagerima pokušavaju proširiti korito potoka koji se ulijeva u Željeznicu i poplavljuje kuće.

U Trnovu je šteta zabilježena na stotinjak kuća i privrednih objekata.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić izvještava iz Trnova, kod Sarajeva.


Vodostaj Bosne u ZDK u padu

Vodostaj rijeke Bosne na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u Bosni i Hercegovini, danas je u padu. Ipak, time problemi za stanovnike u rizičnim područjima nisu okončani, javlja Anadolija.

Zbog novog vodenog vala rijeke Bosne ponovno je došlo do prekida odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Visoko – Ilijaš, na području naseljenog mjesta Čekrečije.

Voda se ponovno izlila na saobraćajne trake u dijelu kojim put prolazi ispod nadvožnjaka u naselju. Na ostalim putnim dionicama nema većih zastoja u odvijanju saobraćaja, ali se svim vozačima preporučuje opreznija vožnja jer kiša i dalje pada u nekim dijelovima kantona.

U Zenici su dva podvožnjaka na ulazu u naselje Blatuša još uvijek pod vodom, kao i podvožnjak za naselje Orahovicu kod Nemile. Voda iz Bosne se malo povukla sa pješačko-biciklističke staze na Kamberovića polju, ali je i dalje omiljeno šetalište Zeničana pod vodom sa tendencijom opadanja.

Prema riječima dežurnog u Operativnom centru Civilne zaštite ZDK-a održava se stalni kontakt s predstavnicima mjesnih zajednica kako bi na vrijeme reagirali ukoliko bi došlo do izlijevanja manjih pritoka rijeci Bosni i potoka.

(Anadolija)

Najteže stanje u Olovu

U Kaknju je na nekoliko lokacija došlo do izlijevanja rijeke Bosne iz korita i ugroženo je šest kuća, zbog čega je angažovana firma Trgošped sa mašinama i kamionima kojima je nasipan materijal čime je spriječena veća šteta. Neke od ugroženih lokacija su u Doboju kod Kaknja, Povezicama, Malješu i Donjem Kaknju.

Najteže stanje na području ZDK-a je u općini Olovo gdje je nadošla rijeka Krivaja i na lokalitetu Zeleni vir je ugroženo nekoliko kuća u čije je podrumske prostorije ušla voda, a ekipe Civilne zaštite su hitno intervenisale. Na području općine Breza bilo je nekoliko intervencija timova Civilne zaštite, a pod kontrolom je rijeka Stavnja koja je u blagom opadanju i za sada nije nigdje izašla iz korita.

Snabdijevanje električnom energijom na području ZDK-a je uredno, kao i snabdijevanje vodom, ali vodu je u pojedinim općinama potrebno prokuhavati prije upotrebe zbog trenutnog zamućenja.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području kantona je normalan i za očekivati je da noć bude mirnija za mobilne ekipe, jer se očekuje pad vodostaja na svim tokovima u ZDK-a. Za sada na području ZDK nije bilo evakuacija stanovništa sa lokaliteta ugroženih vodenim bujicama ili potapanjem stambenih i poslovnih objekata.


Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini bolje je nego jučer, ali pojedina naselja u okolici Sarajeva i Konjica i dalje su pod vodom.

Brojna domaćinstva su evakuirana, a službe za spašavanje nastoje osposobiti i cestovne veze koje su uslijed poplava prekinute.

Na nekoliko lokacija izlila se rijeka Bosna. Poplavljeni su manji dijelovi Zenice, Kaknja i Doboja.

Situacija se smiruje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Nema ljudskih žrtava.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić je u sarajevskom naselju Rajlovac.


Željeznica odnijela put u Vojkovićima

Najbujala rijeka Željeznica odnijela je lokalni put od Vojkovića prema Bjelašnici.

Put se nalazi na području Vojkovića, odnosno na teritoriji općine Istočno Sarajevo.

Željeznica ovuda protiče iz pravca Trnova, u neposrednoj blizi magistralnog puta Sarajevo – Foča.


Dio Reljeva pod vodom

Reporter Al Jazeere Boris Gagić na Twitteru je objavio novi post iz kojeg se jasno vidi da su dijelovi sarajevskog naselja Reljevo još uvijek poplavljeni.


U Otesu još ima poplavljenih dvorišta

Reporter Al Jazeere Boris Gagić na društvenoj platformi Twitter bilježi detalje svog izvještavanja sa poplavljenih podučja u okolini Sarajeva.

U Otesu su, kako informira Gagić, pojedina dvorišta i dalje poplavljena.


Obilne kiše u Bosni i Hercegovini prouzročile su poplave u različitim dijelovima zemlje.

Pojedini dijelovi Sarajeva i dalje su pod vodom, iako je situacija bolja nego jučer. Civilna zaštita pokušava osposobiti cestovnu komunikaciju između Sarajeva i Foče.

Općina Trnovo potpuno je odsječena.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić je u Trnovu, u blizini Sarajeva.


U Bosni i Hercegovini vodostaji rijeka i dalje visoki, mnoga naselja pod vodom.

Na nekoliko lokacija izlila se rijeka Bosna. Poplavljeni su dijelovi Zenice i Kaknja.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić je u sarajevskom naselju Otes.


Situacija se smiruje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali je konjičko naselje Hotovlje i dalje odsječeno od ostatka grada.

Stanovnici tog područja su evakuirani i nalaze se u lokalnoj džamiji.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite potvrdili su da nema ljudskih žrtava. Brojne spasilačke ekipe su na terenu.

U mjestu Ribići, kod Konjica, je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.


Nastavlja se rast vodostaja Bosne i Drine

Prema informacijama Javne ustanove Vode Srpske, na području republike Srpske nastavlja se period obilnih padavina, zbog čega i dalje postoji mogućnost bujičnih poplava i rast vodostaja.

Nastavlja se rast vodostaja Bosne i Drine.

“Prema najnovijim rezultatima prognoznih modela očekuje se dalji porast vodostaja rijeke Drine i rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplave na mjernoj stanici Doboj u toku sutrašnjeg dana, dok se vrh poplavnog talasa nizvodno od Doboja može očekivati u noći između subote i nedjelje, odnosno u toku sutrašnjeg dana”, navodi se u saopćenju.

Očekuju i dalji porast vodostaja rijeke Save, bez dostizanja kote pripremnog stanja.

“Na rijeci Vrbas očekuje se stagnacija i blago opadanje vodostaja. Porast vodostaja nizvodno od mjerne stanice Bočac moguć je u slučaju pojačanog ispuštanja HE Bočac. Očekuje se i stagnacija i blago opadanje vodostaja rijeke Une sa Sanom”, navodi se u saopćenju iz JU Vode Srpske.


Cisterna pitke vode dostavljena mještanima općine Trnovo

Općina Novo Sarajevo je dostavila cisternu sa sedam tona pitke vode mještanima općine Trnovo.

Vatrogasne ekipe Novo Sarajevo 1934 u ranim jutarnjim satima odvezli su cisternu vode te pomogli građanima da je distribuiraju u domove.

Poplavom je ugroženo i područje Trnova gdje je zabilježen veliki broj poplavljenih objekata s materijalnom štetom.

Stanje toj općini je krajnje ozbiljno, prostor je u jednom trenutku bio potpuno odsječen i izoliran, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

(Fena)

Poplavljeni dijelovi Zenice i Kaknja

Općina Trnovo potpuno je odsječena.

Na nekoliko lokacija izlila se rijeka Bosna. Poplavljeni su dijelovi Zenice i Kaknja.

Civilna zaštita pokušava osposobiti cestovnu komunikaciju između Sarajeva i Foče.


Trafo stanica u Azićima je pod naponom

Trafo stanica Elektroprijenosa BiH u Azićima je puštena pod napon i u narednom periodu se moze očekivati stabilizacija u snabdijevanju većeg dijela područja koja su još uvijek bez električne energije.

Trafo stanica Elektroprijenosa BiH Sarajevo 10 u Reljevu je i dalje bez napona zbog prodora vode i plavljenja objekta, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Poplavljena područja Kantona Sarajevo od ranih jutarnjih sati obilaze i ministri, a među njima je i područje općine Vogošća gdje trenutno, kako je istakao ministar privrede KS Adnana Delić,  bageri proširuju korito rijeke Bosne.

Dodao je i kako su, nažalost, mnoga područja u ovoj općini i dalje bez napajanja električnom energijom.


Željeznica i dalje u porastu

Iz Federalne uprave civilne zaštite kažu da je vodostaj rijeke Željeznice u Sarajevu i dalje u porastu, a vodostaj drugih rijeka bilježi blagi pad.

Na Ilidži je i dalje poplavljena okolina korita rijeke Željeznice, a brojni ugostiteljski objekti pretrpjeli su značajnu štetu.


Selo Hotovlje i dalje odjsečeno

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač rekla je za N1 kako je situacija jutros nakon jučerašnjih poplava nešto stabilnija, ali da je i dalje najkritičnije na području Ilidže.

Također, navodi kako je selo Hotovlje kod Konjica još uvijek odsječeno, a pet porodica je smješteno u lokalnu džamiju.

Kovač je rekla kako su pripadnici FUCZ bili angažovani na nekoliko najugroženijih područja u Općini Ilidža, a da je najugroženija lokacija bila punionica kisika Messer u Rajlovcu, zbog čega je bila dovedena u pitanje isporuka kisika.

Navela je kako je tim FUCZ-a bio angažovan na toj lokaciji te da je prebacivan i dio opreme za proizvodnju medicinskog kisika radi nastavka proizvodnog procesa.


Ako je voda zamućena, ne konzumirati je

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je već od ranog jutra započeo sa aktivnostima iz svoga djelokruga rada, obzirom na obilne kišne padavine koje su zadesile prostor Kantona Sarajeva i izlijevanje rijeka iz svojih korita, a posebno na prostoru općina Novi Grad i Ilidža.

Ekipe Službe za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine obišle su sva područja i evidentirali poplavljene objekte. Također, uzeti su uzorci vode i isti su odmah poslati na analizu. Stanovništvu pogođenih krajeva distribuirane su preporuke za postupanje prije, u toku i nakon poplava.

Preporuke su dostupne na web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS, pod naslovom Preporuke za ponašanje prije, u toku i nakon poplava – ZZJZKS

Također, u saradnji s ambulantama porodične medicine na pogođenim područjima, pratit će se kretanje i eventualno povećanje broja pacijenata sa stomačnim tegobama.

Obilne kišne padavine uzrokovale su izlijevanje mnogih vodotoka iz njihovih korita i otpadnih voda iz kanalizacionih mreža, te pomjeranja tla – aktiviranje klizišta, što je ugrozilo kvalitet vode u mnogim lokalnim vodnim objektima i dovelo u pitanju zdravstvenu ispravnost vode za građane koji se opskrbljuju vodom na ovaj način.

Značajan broj lokalnih vodnih objekata na području Kantona imaju tehničkih nedostatka, sa starim i dotrajalim instalacijama, koje stvaraju mogućnost za prodiranje površinskih i otpadnih voda, posebno u nepovoljnim hidrološkim situacijama, što dalje ugrožava higijenski kvalitet vode iz tih objekata i zdravstvenu sigurnost stanovništva.

(Fena)

Provođenje mjera

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje provođenje mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem vode.

“Obratiti pažnju na boju i miris vode sa slavine. Ukoliko je voda zamućena, osjetnog mirisa, vodu ne konzumirati. Koristiti neke od alternativnih načina vodosnabdjevanja. Preispitati higijensko i tehničko stanje na području sanitarnih zona zaštite oko vodnih objekata”, preporučili su.

Tvrde da je potrebno izvršiti nadzor nad sistemom dezinfekcije – kada je u pitanju dezinfekcija vode za piće, neophodno je da se ona obavi prema uputstvu za doziranje, zavisno od dezinfekcionog sredstva.

“U slučaju nejasnoća vezanih za doziranje dezinfekcionog sredstva obratiti se ustanovi od koje je sredstvo nabavljeno ili dobiveno. Koncentraciju rezidualnog hlora u vodi za piće ne smije prelaziti 0,5 mg/l vode”,istakli su.

Kada su u pitanju djeca koja se hrane zamjenama za majčino mlijeko, odnosno hranom koju treba pripremati sa vodom, ističu da se treba koristiti isključivo prokuhana ili flaširana voda.

Ako voda nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se upotrebljavati ni za ličnu higijenu, pranje i pripremu namirnica.

“Lična higijena je u rizičnim situacijama od izuzetne važnosti. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu tečnog sapuna – prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom, a pri tome posebno nadzirati održavanje higijene ruku djece”, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.


U opštinama Istočnog Sarajeva poplavljeno više od 400 objekata

Na teritoriji opština Pale, Trnovo, Sokolac i Istočna Ilidža poplavljeno je više od 400 objekata, izjavio je Milan Novitović, direktor Republičke uprave Civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, prenosi Anadolija.

Novitović je rekao da će danas u ugroženim područjima staviti na raspolaganje sve pumpe i iz drugih područnih odjeljenja, kao i dopremiti isušivače jer je potrebno brzo djelovati i pomoći građanima.

Prema njegovim riječima u odbranu od poplava uključili su se građani i privredni subjekti sa ovog područja.

Iz Vlade RS-a najavljeno je da će premijer Radovan Višković razgovarati večeras u Istočnom Sarajevu sa gradonačelnikom, načelnicima šest opština u sastavu Grada i predstavnicima Republičke uprave Civilne zaštite, o novonastaloj situaciji izazvanoj poplavama na području ovih lokalnih zajednica.


Ugrožene saobraćajnice

Rijeka Bosna kod Kaknja i Visokog i rijeka Fojnica izlile su se noćas iz svog korita na nekoliko lokacija, zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanju nasipa i saniranju štete.

U večernjim satima došlo je do izlijevanja rijeke u mjestu Čekrekčije kod Visokog zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko – Sarajevo, a gradonačelnik Mirza Ganić je potvrdio da su rijeke Bosna i Fojnica napravile štetu na tom području, prenosi portal Klix.ba.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Rajlovac – Vogošća, kao i na regionalnom putu Visoko – Ilijaš (u mjestu Čekrekčije), saopšteno je u subotu ujutru iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), prenosi agencija Anadolija.

Na magistralnom putu Sarajevo – Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic – Jablanica – Mostar.


Sarajevske rijeke u svojim koritima

Usprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala, protekla noć u Sarajevu protekla je mirno i bez značajnijih intervencija.

“Što se tiče proteklog dana, gledano po općinama, služba Civilne zaštite imala je veliki broj intervencija. Na području općine Ilidža je bilo najteže stanje, poplavljeno je 80 objekata, a 100 osoba je evakuisano”, potvrdili su Klix.ba iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

(Anadolija)

Što se tiče ostalih općina, poplave su zabilježene i na području općine Novi Grad, gdje je voda također prodrla u veliki broj objekata.

“Nemamo tačan podatak o broju poplavljenih objekata na području ove općine, ali radi se o većem broju stambenih i poslovnih objekata, među kojima su kompanije Messer i Robot. Također, na području ove općine izvršeno je 80 evakuacija”, dodaju iz Civilne zaštite KS.


Otežan saobraćaj na nekim putevima

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Rajlovac-Vogošća, kao i na regionalnom putu Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije), javljeno je jutros iz BIHAMK-a.

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

(Anadolija)

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.


Veći angažman policijskih službenika

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica poručio je da sarajevska policija ostaje u punoj pripravnosti tokom noći, kako bi se zaštitili građani i njihova imovina u područjima ugroženim poplavama, prenosi Anadolija.

“Veći broj policijskih službenika i policijskih patrola, te pripadnika jedinice za posebne namjene Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će se staviti na raspolaganje građanima na područjima koja su ugrožena poplavama”, navodi Katica.

Također, kako potcrtava ministar, posebna pažnja će se posvetiti područjima na kojima je došlo do nestanka električne energije.

“To se odnosi i na sva druga područjima koja je, prema procjeni policijskih službenika, potrebno dodatno osigurati prisustvom policijskih službenika, radi poduzimanja preventivnih mjera, odnosno sprečavanja krivičnih djela i prekršaja, osobito s ciljem zaštite imovine građana koji su napustili svoje domove tokom dana”, zaključio je Katica.

(Anadolija)

Ranije je saopćeno da kiša neće stati sve do nedjelje, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović u sinoćnjem javljanju.

 

Izvor: Agencije