Preminuo muftija Muamer ef. Zukorlić

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina, dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandžaku.

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina (Arhiva)

Preminuo je Muamer efendija Zukorlić, bivši muftija Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju.

Vijest je potvrđena i na zvaničnoj stranici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, čiji je Zukorlić bio dugogodišnji čelnik.

“Danas, 6. 5. 2021. godine, Allahovom odredbom, na Bolji svijet u Novom Pazaru preselio je velikan našeg vremena, naš lider, učitelj, vođa, otac, brat, prijatelj i svjetlo Allahove milost ovog vremena na dunjaluku akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić”, navodi se na stranici Mešihata.

Vijest o smrti na društvenim mrežama

O ulozi dostignućima znanim i neznanim dobročinstvima i zadužbinama koje je ostavio u amanet ovom narodu znat će tek generacije koje dolaze, dodaje se.

Vijest o smrti efendije Zukorlića objavio je novinar iz Sarajeva Mirnes Kovač.

“Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur”, napisao je Kovač na Facebooku.

Vodeći vjerski autoritet u Sandžaku

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim.

Dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandžaku.

Prije dvije godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Njegovu opširnu biografiju pročitajte ovdje.

Izvor: Agencije