Muamer Zukorlić – teolog, rektor i političar

Bio je obrazovan, rječit i energičan, bio je čovjek velikog autoriteta i ugleda u svojoj zajednici.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu (Al Jazeera)

Smrt muftije Muamera Zukorlića iznenadila je cijelu regiju. Isprva, mnogi nisu vjerovali da je umro jedan od najagilnijih glasova u borbi za prava muslimana i Bošnjaka na prostoru zapadnog Balkana.

Njegovim odlaskom završen je jedan period u Sandžaku. Slijedi nekoliko detalja iz Zukorlićeve biografije.

Učenik Gazi – Husrev-begove medrese u Sarajevu

Rođen je u malom mjestu Orlje pokraj Tutina 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. godine.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi je rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. Kasnije je bio predsjednik Internacionalnog univerziteta. Prvi je glavni i odgovorni urednik islamskog magazina Glas islama 1997.

Na prvim izravnim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće koji su održani 6. juna 2010. godine pojedinačno najveći broj glasova (45-50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) na čijem je čelu bio Muamer ef. Zukorlić.

Državni organi Srbije su donijeli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalno vijeće, jer nije osvojila ukupnu većinu glasova.

Kandidat za predsjednika Srbije

Usprkos toj odluci Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je proslavila pobjedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je na sjednici održanoj 25. srpnja 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. se kandidovao za predsjednika Srbiji kao nezavisni kandidat.

Na parlamentarnim izborima 2016. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije i izabran za predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Iste godine, izabran je za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara u periodu 2016-2020. godina.

Predsjednik je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo pri Skupštini Srbije.

Generalni sekretar BANU

Izabran je za vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina održanim 2018. godine.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsjednika Stranke pravde i pomirenja.

Muamer Zukorlić je na Parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Osnivač je Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Matice bošnjačke.

Generalni je sekretar BANU od 2011. i predsjednik Skupštine SBK od 2012. Član je Izvršnog vijeća Islamske svjetske lige – Rabite.

Akademik Zukorlić autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim.

Prije dvije godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada