U Hrvatskoj skoro 7.000 novozaraženih, u Srbiji više od 5.200

Od subote se u Hrvatskoj ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra šira upotreba COVID potvrda.

Od 4. januara Hrvaska uvodi COVID potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su vakcinisane ili su preboljele COVID-19 (Goran Stanzl/PIXSELL)

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrirano 5.725 novih slučajeva korona virusa, od testiranih 21.154 uzorka, a preminulo je 68 osoba.

U bolnicama se nalazi 6.729 COVID pacijenata, od kojih je 270 na respiratoru, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrirano 1.174.333 pozitivnih slučajeva korona virusa, testirano je 6.425.079 osoba, a od posljedica COVID-a preminula je 10.271 osoba.

Procent smrtnosti je 0,87.

U BiH 27 preminulih

Bosna i Hercegovina je u petak prijavila 27 smrtnih ishoda od posljedica zaraze korona virusom i 887 novih infekcija.

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je umrlo 11 osoba, a u Republici Srpskoj 16, prenosi Beta.

U Federaciji BiH su registrirana 454 novozaražena od 1.977 testiranih osoba. Nove infekcije su registrirane u svim kantonima tog entiteta.

U RS-u je utvrđena 391 nova infekcija od 857 testiranih osoba.

U bolnicama u RS-u je 647 COVID pacijenata, od kojih je 50 na respiratoru.

U Distriktu Brčko registrirane su 42 nove infekcije.

Pandemija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, od posljedica korona virusa preminulo 15 osoba, a registrirano je 738 novih slučajeva infekcije, prenosi Anadolija.

U novembru su do sada preminule 33 osobe oboljele od korona virusa. Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.140.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 5.285.

Od početka epidemijskih dešavanja ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 147.401.

Na Kosovu je u zadnja 24 sata registrirano 14 novozaraženih osoba korona virusom od 1.619 testiranih uzoraka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Kosova, nisu zabilježeni novi smrtni slučajevi. Od posljedica COVID-19 do sada je preminulo 2.978 osoba.

Rekord u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u petak, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6.932 novobooljela, da se od 15. novembra širi upotreba COVID potvrda koje će biti obavezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

“Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti”, kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra širi upotreba COVID potvrda.

Tako će potvrda o vakcinaciji, preboljenju i negativan test od sredine novembra biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore.

Iz Stožera su u četvrtak najavili da će se u još širu upotrebu COVID potvrda ići također od sredine novembra, ukoliko brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom, piše Hina.

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Istaknuo je da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara uvode COVID potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su vakcinisane ili su preboljele COVID-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

“Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine”, kazao je Božinović.

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. novembra, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju COVID potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu COVID potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju COVID potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju COVID potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju COVID potvrdu te obvezno koriste maske za lice. COVID potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović.

Izvor: Agencije