Boris Tadić: Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da Dodik vezuje svoj politički opstanak za opstanak Repubike Srpske, a “to je katastrofa za RS”.

Tadić kaže da je pokušaj promjene političkog koda na Balkanu koji je započeo 2004. godine s Ivom Josipovićem i Sulejmanom Tihićem vrlo brzo potopljen i "opet smo se vratili na naše staro" (Fena)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način.

On je u razgovoru s novinarima u glavnom gradu Azerbejdžana, gdje učestvuje u radu 8. Baku Globalnog foruma, kazao da nije siguran da je Dodikovo ponašanje izmaklo kontroli, već misli da tu postoji strategija, javlja izvještač Fene iz Bakua.

“Percepcija Dodikove politike u BiH je jednoznačna. Dodik govori stvari za koje ima pravo formalno-pravno. S druge strane Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način. U mom mandatu ne sjećam se da je tako nešto radio. Možda se dešava da Dodik zaoštrava retoriku, a Vučić ga smiruje. Da li je to istina ili teatar, sami prosuđujte. Ali ja smatram da je to neprihvatljiva politika, vrlo opasna politika i mislim da nema nikakvog razloga za takva zaoštranja. Ja bih sasvim drugačije vodio politiku, pogotovo na Balkanu gdje je već jednom puklo s tragičnim posljedicama. Valjda smo jednu lekciju naučili,” rekao je Tadić.

Dodik među bošnjačkim političarima ima svoje blizance

Međutim, smatra on, ima Dodik među bošnjačkim političarima svoje blizance, ljude koji ne razumiju da svojim politikama i reakcijama izazivaju Dodikove reakcije. Na primjer, kada bošnjački političari kažu da bi oni odmah priznali nezavisnost Kosova, ne razumiju da time prave korak ka nezvisnosti Republike Srpske i Dodiku daju opravanja za njegove reakcije.

Takođe je naveo da Dodik vezuje svoj politički opstanak za opstanak Repubike Srpske, a “to je katastrofa za RS”.

“To je sa stanovišta političke tehnike i metodologije nešto potpuno neprihvatljivo i guši svaku komunikaciju unutar RS-a, ali vidim da je to konstanta na čitavom području Zapadnog Balkana, ali i u Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj, da je to jedna bolest koja je zavladala svijetom,” rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje koliko je politika zvanične Srbije prema BiH iskrena, kaže da se i on sam se suočavao s takvim pitanjem, što znači da postoji bazično nepovjerenje, što je i normalno imajući u vidu rad.

“A s druge strane ako stalno pristupamo s nepovjerenjem jedni prema drugima nikad nećemo moći prevazići problem. Ako mene pitate koliko je Vučićeva politika iskrena prema BiH, ja ne vjerujem da je iskrena i prema Srbji. To je moj odnos prema današnjoj politici u Srbiji. Ona je potpuno suprotna od svega što sam ja radio. Ja sam bio potpuno za pomirenje i rješavanje problema. Ali, kada sam ja obavljao tu dužnost suočavao sam se s ogromnim nepovjerenjem i u BiH i u Hrvatskoj, ogromnim predrasudama koje je trebalo razbijati i to je najveći problem s kojim se svaka politika suočava,” kaže Tadić.

Pokušaj promjene političkog koda na Balkanu vrlo brzo potopljen

Navodi da u BiH postoje legitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske. Predsjednik Srbije, ko god da je, ima i obavezu, a ne samo ličnu želju, da komunicira i sarađuje s predstavnicima Republike Srpske.

“Toga mora da bude svjesna svaka bošnjačka i hrvatska politika u BiH. Tu negdje moramo naći okvir saradnje: skidati predrasude, stereotipe iz agende naših odnosa i pronalaziti praktična rješenja. A istovremeno praksom potvrđivati da u nešto iskreno vjerujemo i hoćemo. Ja ne znam šta je Vučuć uradio u praktičnom smislu u odnosima između Srbije i BiH, da li je bilo nekih konkretnih rješenja koji su rješavali probleme,” rekao je on.

Kaže da je pokušaj promjene političkog koda na Balkanu koji je započeo 2004. godine s Ivom Josipovićem i Sulejmanom Tihićem vrlo brzo potopljen i “opet smo se vratili na naše staro”.

“To je za mene tragedija. Cilj takve poitike je održavanje stalnih tenzija i računanje na onaj dio biračkog tijela koje će željeti podržati takvu politiku, a to je, nažalost, relativna većina birača u svim našim zemljama,” zaključio je Tadić.

Izvor: Agencije