State Department podržava Schmidta za Bonske ovlasti u BiH

SAD podržavaju Schmidta sve dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu za evropsku integraciju.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt nije se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti, jer je protiv toga bila Rusija (EPA)

Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandata EUFOR-a ALTHEA.

Kako se navodi u saopćenju, ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

U istom saopćenju State Departmenta, kako javlja Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, navodi se da je Ured visokog predstavnika civilna misija koja se podudara s misijom EUFOR-u ALTHEA. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedili potezi Bosne i Hercegovine ka njenom euroatlantskom putu.

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove mogućnosti da koristi sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu za europsku integraciju, navodi se.

Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu potporu međunarodne zajednice. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tijekom rasprave o njegovom izvješću na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer ona nastoji konsolidirati multietničku demokraciju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i osigurati ekonomske mogućnosti za sve ljude, poručio je State Department.

Bez govora Schmidta

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 3. novembra, jednoglasno sa 15 glasova “za”, rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt nije se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti, jer je protiv toga bila Rusija, koja od ranije predlaže okončanje uloge međunarodnog izaslanika u BiH.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poslao je Schmidtov izvještaj 15 članova Vijeća, a nakon glasanja o snagama EU, o Schmidtovim upozorenjima govorili su predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Irske, Estonije i drugih zemalja Vijeća, koje su snažno podržale ulogu Visokog predstavnika u BiH.

Izvor: Agencije