Vijeće Evrope: Vrijeme da EU ubrza integraciju Balkana

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope ističe kako je došlo do gubljenja nade i razočarenja u regiji zbog previše proteklog vremena.

Ponuditi opipljive metode za podršku 'jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana' (EPA)

Previše vremena je prošlo od Dejtonskog sporazuma i obećanja vođa Evropske unije u Solunu da će otvoriti vrata Zapadnom Balkanu i sada je “čas da to EU ubrza, jer je došlo do gubljenja nade i razočarenja u regiji”, poručila je u četvrtak u Budimpešti Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki zastupnik George Papandreou, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokratiju tog tijela, traži se “da EU ubrza postupak integracije Zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova”.

Mir, sigurnost i demokratska stabilnost

Proteklo dugo vrijeme od neispunjenih obećanja EU-a je, navodi se u dokumentu, “izazvalo razočarenje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo uvjerljivost, povjerenje u EU kod javnosti u regiji i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činilaca”.

Na zasjedanju se zastupnicima ovog odbora obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, prenijeli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski Varhelyiju.

Odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope rezoluciji stavlja do znanja da su “podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, sigurnost i demokratsku stabilnost u cijeloj Evropi”.

Važnost jačanja vladavine prava

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činilaca, javne uprave u saglasnosti s evropskim normama.

Također je ukazano na važnost podsticanja učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprječavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tijela Vijeća Evrope doprinesu takvom reformskog procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku “jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”.

Izvor: Agencije