Pretresi u Istočnom Sarajevu i na Palama: Potraga za ubicama sarajevskih policajaca

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u pucnjavi 26. oktobra 2018. godine u Sarajevu.

Akcija se izvodi uz pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-a entiteta Republika Srpska (Al Jazeera)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše pretrese na više lokacija s ciljem pronalaženja i hapšenja ubica dvojice sarajevskih policajaca iz 2018. godine.

Osumnjičeni u slučaju ubistva dvojice sarajevskih policajaca je A.M., saznaje portal Klix.ba. On je u bijegu, a policija jutros u Istočnom Sarajevu hapsi njegove pomagače i pretresa lokacije u vlasništvu njemu bliskih osoba.

Sumnja se da je optuženi pobjegao u Španiju

A. M. nije zatečen na svojoj adresi u Istočnom Sarajevu, a sumnja se da se trenutno nalazi u Španiji gdje je pobjegao nedavno. Macanov DNK je pronađen na mjestu ubistva policajaca, piše Klix.

On je ranije povezivan sa krivičnim dijelima krađe automobila.

 

 

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić je za Anadoliju potvrdila da se pretresi vrše na više lokacija, uključujući one u Istočnom Sarajevu i na Palama, zbog rasvjetljavanja ovog slučaja.

(Al Jazeera)

Akcija se izvodi uz pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-a entiteta Republika Srpska.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopćeno je da se pretresi vrše u cilju pronalaženja dokaza u vezi s ubistvom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u oktobru 2018. godine.

“Pretresi se vrše u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine”, naveli su oni.

(Al Jazeera)

Ubistvo policajaca 2018. godine

U pucnjavi koja se dogodila 26. oktobra 2018. oko četiri sata ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policijski službenik Adis Šehović, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je kasnije podlegao povredama.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici.

Ubistvo se povezuje sa automafiom, a dogodilo se u trenutku kada su naišli na kradljivca automobila hrvatskih registarskih tablica.

(Al Jazeera)

Hapšenja i pretresi bez rezultata

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u pritvoru je više od devet mjeseci držalo pripadnike automafije s Pala, pod sumnjom da se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom. Međutim, svi su pušteni iz pritvora.

U dva navrata ispitan je i Darko Elez, ali njegov advokat tvrdi da Elez nema saznanja o ovom slučaju.

Rasvjetljavanje je postavljeno kao daljnji prioritet, saopštilo je ranije Tužilaštvo Kantona Sarajevo, bez iznošenja detaljnijih informacija “zbog kompleksnosti istrage i njenog mogućeg ugrožavanja”.

Ranije su o ovom slučaju saslušane stotine osoba, izuzeti su deseci snimaka video nadzora, ali ništa nije dalo pomaka u istrazi.

Kržalić: Za ubistvo policajaca uvesti kaznu doživotnog zatvora

Armin Kržalić, docent Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, je gostujući na Al Jazeeri neposredno nakon ubistva rekao kako je Tužilaštvo BiH najslabija karika, te da za ubistvo policajaca treba uvesti kaznu doživotnog zatvora.

Kako radi automafija u Sarajevu?

Ubistvo policajaca poslužilo je kao dokaz da automafija u BiH postaje sve sve brutalnija i aktivnija.

Za njih entitetska linija nije problematična, već je svojevrsni izlaz za lakše skrivanje krivičnih djela.

Policajci iz Sarajeva kažu da im ona stvara poteškoće u radu, a iz Republike Srpske da je saradnja sa kolegama dobra.

Kako radi automafija u Sarajevu istražio je Nihad Sadiković.

Izvor: Al Jazeera i agencije