Njemački ministar: Situacija u BiH opasna po evropski mir

Ministar za Evropu Michael Roth je istakao da Berlin čvrsto stoji uz građane Bosne i Hercegovine, koji se zalažu za demokratsku, pravnu i evropsku budućnost zemlje.

Michael Roth će u BiH boraviti do 2. decembra i imat će sastanake s brojnim zvaničnicima (EPA)

Aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini je frustrirajuća i predstavlja opasnost za mir i stabilnost u cijeloj Evropi, ocijenio je njemački ministar za Evropu Michael Roth uoči posjete Sarajevu.

“Pozivi na otcjepljenje i slabljenje države povlačenjem iz državnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni skreću pažnju sa pravih zadataka političke odgovornosti, a to su primjena potrebnih reformi za približavanje Evropskoj uniji. U toj oblasti je hitno potreban napredak u interesu građana zemlje i ekonomskog razvoja“, poručio je on u saopćenju.

Istakao je da Njemačka čvrsto stoji uz građane Bosne i Hercegovine, koji se zalažu za demokratsku, pravnu i evropsku budućnost zemlje

Te građane želi, kaže, ohrabriti i osnažiti.

Brojni sastanci u Sarajevu

Roth će u Bosni i Hercegovini boraviti do 2. decembra i imat će sastanak sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom te predstavnicima civilnog društva.

U središtu pažnje razgovora, kako je najavljeno u Berlinu, bit će aktuelna politička situacija i evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

Također, Roth će se sastati i s članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s kojima namjerava razgovarati o potrebnim reformama za napredak na putu ka EU i posljedicama aktuelne političke blokade.

Izvor: Agencije