Komšić sumnja u izmjene izbornog zakona BiH u trenutnim okolnostima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za HDZ BiH je rekao da su se svrstali na stanu onih koji su počinili genocid.

Željko Komšić
Komšić: Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da sumnja u dogovor oko izmjena izbornog zakona BiH u trenutnim okolnostima, dok je, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH) rekao da su se svrstali na stanu onih koji su  počinili genocid.

Počeo je drugi krug razgovora između izvršne direktorice Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst i američkog izaslanika Matthewa Palmera sa čelnicima vladajućih političkih partija u BiH, ali i sa opozicijom i nevladinim sektorom. Cilj je što prije doći do izmjena izbornog zakona, što bi trebalo ukloniti diskriminaciju na način da se u državno predsjedništvo i državni dom naroda omogući kandidatura i onim građanima koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda – Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

Prijepor stvara zahtjev HDZ-a, koji traže da se hrvatski predstavnici u zakonodavna tijela biraju iz onih dijelova BiH u kojima su Hrvati većina, dok Hrvate izabrane iz drugih dijelova zemlje, uključujući i Sarajevo, smatraju nelegitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, jer za njih mogu glasati i brojniji Bošnjaci.

Stranke koje se deklarišu kao građanske i probosanske zahtjev HDZ-a smatraju uvod u dublje etničke podjele u zemlji.

Komšić je nakon sastanka sa Palmerom u utorak u Sarajevu novinarima rekao da Palmer nije donio nikakvo rješenje, no rekao je da se iz razgovora može zaključiti da je ideja brisati etničke odrednice kod izbora članova u Predsjedništvo i državni dom naroda, kako bi se omogućio izbor i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, prenio je sarajevski portal Klix.

Iz HDZ-a su ranije rekli da ne prihvataju brisanje etničkih odrednica, uključujući i reduciranje ovlasti domovima naroda, jer je to mjesto gdje Hrvati trenutno mogu spriječiti donošenje bilo kakve odluke u zemlji bez njihove saglasnosti kao jednog od tri konstitutivna naroda.

“Čisto sumnjam da će doći do dogovora oko izbornog zakona u ovim okolnostima”, rekao je Komšić novinarima.

‘Znamo politiku HDZ-a’

“Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz“, rekao je Komšić, komentarišući zahtjev HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata demokrata Milorada Dodika (SNSD) na sjednice Doma naroda održana u ponedjeljak da se poništi zabrana negiranja ratnih zločina i veličanje presuđenih ratnih zločinaca koju je ove godine nametnuo bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

„Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv koji govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid“, rekao je Komšić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada