Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-u u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Riviere kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) usvojilo je večeras jednoglasno, sa 15 glasova “za” Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Fena.

Ipak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine, zbog čega su brojni predstavnici izrazili žaljenje, ali i naglasili da njegov izvještaj o BiH oslikava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se BiH sada nalazi.

Interes svih naroda

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Riviere kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Evropske unije te, iako su danas političke tenzije prisutne, Francuska podcrtava evropsku perspektivu BiH.

“Mir i stabilnost na evropskom kontinentu su veoma važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje”, dodao je i pozvao političke vođe da prevaziđu podjele i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izborne reforme principe koji će osigurati nediskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima veoma važnu ulogu u očuvanju miru te smatra da svi politički partneri mogu imati koristiti od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Uvjeti 5+2

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je da joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen, zahvalila je Schmidtu i njegovom izvještaju u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i sarađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to kao ni za poticanje genocida.

“BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju”, zaključila je.

Izvor: Agencije