EU se neće miješati ko će biti u Vladi Crne Gore

Lajčak je rekao da očekuje od Crne Gore da već na narednoj Međuvladinoj konferenciji, 13. decembra, ponudi jasan signal da zna kojim putem treba dalje i da podrška u tom smislu neće izostati.

Lajčak je naglasio je da "evropske integracije treba da budu pitanje svih demokratskih snaga zemlje" (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Podgorici da se EU neće miješati u to ko treba da bude u Vladi Crne Gore, ali da “žele vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja”.

Lajčak je poslije razgovora sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem rekao da očekuje od Crne Gore da već na narednoj Međuvladinoj konferenciji, 13. decembra, ponudi jasan signal koji bi pokazao da zna kojim putem treba dalje da podrška u tom smislu neće izostati, prenosi Tanjug.

Ističući da je primijetio da je došlo do određenog stepena stagnacije u reformskim nastojanjima u pristupnim procesima, Lajčak je poručio da EU želi da Crna Gora ne gubi dinamiku najnaprednijeg kandidata i istakao da se ostaje pri tome da su ključni prioriteti rješavanje problematike koju definišu poglavlja 23 i 24.

Naglasio je da “evropske integracije treba da budu pitanje svih demokratskih snaga zemlje”.

Intenziviranje pristupnih procesa

Ocijenio je da je upravo usklađenost politike Crne Gore sa politikom EU, potvrda i pokazatelj da “nema sumnji oko toga gdje (Crne Gora) pripada i čije vrijednosti dijeli“.

Naglasivši da je potreba intenziviranje pristupnih procesa, Lajčak je kazao da odlazi sa nadom da “Crna Gora ima kapaciteta da aktuelnu situaciju i trenutne političke izazove prevaziđe“.

“Vi kao predstavnik mlade generacije imate posebnu ulogu i računamo na vas i mislimo da ćete odigrati pozitivnu i korisnu ulogu u tim procesima“, kazao je Lajčak Bečiću, prenio je portal RTCG.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada