Rudari dali rok za ispunjenje zahtjeva, smjena direktora na prvom mjestu

Na informaciju o ispunjenju uvjeta rudari će, uz nastavak radničkog neposluha, čekati do 2. decembra; ukoliko se zahtjevi ne ispune, ponovo će u Sarajevo na proteste.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federacije BiH, federalnoj Vladi i Parlamentu upućuju 13 zahtjeva za okončanje radničkog neposluha i nastavak proizvodnje uglja, koja je obustavljena u utorak.

Smjena direktora Elektroprivrede BiH i direktora Rudnika Kreka, koji je naložio primjenu spornih Pravilnika o radu i radnom učinku sada su prvi zahtjevi rudara, javlja novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Između ostalog, traže i da se do maja naredne godine izradi plan uvezivanja radnog staža svim radnicima, usaglašavanje novih Pravilnika o radu i radnom učinku, te stavljanje spornih van snage, saglasnost Vlade o povećanju cijene uglja za 20 posto i što hitniju reorganizaciju energetskog sektora u vid u spajanja rudnika i termoelektrana u FBiH u jedinstveno preduzeće za proizvodnju električne energije.

Na informaciju o ispunjenju uvjeta će, uz nastavak radničkog neposluha, čekati do 2. decembra. Ukoliko se zahtjevi ne ispune ponovo će u Sarajevo na proteste.

Iako su rudari imali osam zahtjeva koje su 18. novembra poslali Vladi Federaciji BiH, resornom ministru i Elektroprivredi BiH, u čijem je Koncernu sedam rudnika, lista zahtjeva je proširena.

Rudari su se u utorak okupili na velikim protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH gdje su proveli i noć, a odbijali su pregovore. Dan kasnije su se razišli, dogovora nije bilo, pa nisu nastavili proizvodnju.

Ne odustaje se od smjene Andelije

Predsjednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je ranije da će lista zahtjeva biti upućena Vladi Federacije BiH i  federalnom Parlamentu.

Rudari ne odustaju od zahtjeva za smjenu direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije.

Tražena je i smjena onih direktora rudnika koji su već počeli sa primjenom pravilnika o radu i radnom učinku.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti razmatrana i informacija u vezi rudata održat će se 30. novembra.

Rudari su se okupili ispred rudnika i upravnih zgrada i u petak navečer, a pridružili su im se članovi porodica i građani u Brezi, Kaknju, Tuzli.

Uvezivanje radnog staža

Osim zahtjeva za smjenu Andelije rudari traže uvezivanje radnog staža koji se godinama ne uplaćuje, stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku kojim, kako tvrde, se smanjuju plaće rudarima.

Iz više političkih stranaka su podržali rudare i njihovu borbu, a najveću podršku imaju u vezi plaća odnosno da se rudarima ne smije skinuti niti jedna marka plaće.

Rudari su pozvali predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića da smijeni Andeliju, a on je kazao da treba podnijeti ostavku čim to urade i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i resorni ministar Nermin Džindić (SBB).

Izvor: Al Jazeera i agencije