Kod Bratunca otvoren ‘Bratoljub’, most između BiH i Srbije

Izgradnja Bratoljuba, mosta koji spaja Bosnu i Hercegovinu i Srbiju između Bratunca i Ljubovije i čija je dužina 227 metara, trajala je dvije godine i koštala 13 miliona eura.

Novi granični prijelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije (MK BiH/ Twitter)

Most Bratoljub, koji spaja Bosnu i Hercegovinu i Srbiju između Bratunca i Ljubovije, od danas je u funkciji.

Izgradnja Bratoljuba, čija je dužina 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona eura, prenosi agencija Patria.

Završetak gradnje mosta “Bratoljub” je bila jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prijelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Novi prelaz

Ti radovi, čija je vrijednost 14,5 miliona maraka (7,4 miliona eura), završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prijelaza.

Novi granični prijelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije. Bit će to međunarodni granični prijelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prijelaz će imati tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.

Izvor: Agencije