Lajčak: EU želi proevropsku vladu Crne Gore

Specijalni predstavnik EU-a za Zapadni Balkan rekao kako je zabrinut jer se Crna Gora u posljednjih godinu dana više bavi sama sobom, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije.

Sastanak na najvišem nivou će se zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema, navodi se iz Brisela (EPA)

Evropska unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu koja ima snagu donositi i provoditi odluke koje vode državu brže ka Evropskoj uniji, poručio je specijalni predstavnik EU-a za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, prenosi agencija Beta.

“Evropska unija ne komentira to ko treba biti u Vladi Crne Gore, nemamo se namjeru miješati u to. Crna Gora ima dovoljno demokratskog legitimiteta i potencijala da rješava svoja pitanja i to je više puta pokazala”, kazao je Lajčak za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) upitan kako komentira sve češće najave formiranja manjinske vlade.

“Evropska unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu i da ima vladu koja ima snagu donositi odluke kroz podršku u Skupštini i provoditi odluke koje vode zemlju brže ka EU.”

U Crnoj Gori se špekulira o mogućnosti formiranja manjinske vlade koju bi činila URA Dritana Abazovića i manjine, a koju bi u Parlamentu podržala Demokratka partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Država se bavi sama sobom

Evropski diplomata je rekao kako je zabrinut jer se zemlja u posljednjih godinu dana više bavi sama sobom, pitanjima jezika, vjerske pripadnosti, etničke pripadnosti, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije.

“Zbog toga sam i došao razgovarati sa vašim političarima, da ohrabrim taj evropski put, jer tu poziciju lidera ne smijete izgubiti”, kazao je Lajčak.

Sa Lajčakom je sinoć razgovarao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

“Naš cilj je jasan – Crna Gora u EU. Moramo pronaći način za širi društveni konsenzus kako bi se odblokirala situacija u pravosuđu. Vladavina prava ostaje najveći izazov za Crnu Goru”, istakao je on.

Izvor: Agencije