Autobus Besa transa 135 puta prešao granicu sa licencom drugog vozila

Autobus koji je izgorio u Bugarskoj nije bio prijavljen u bazu podataka makedonskog ministarstva.

U požaru je stradalo 45, a sedam se uspjelo spasiti (Anadolija)

Vlasti Sjeverne Makedonije saopštile su danas da je autobus kompanije Besa trans, koji je izgorio u Bugarskoj, za prelazak granice nezakonito koristio izvod licence za drugi autobus iste firme.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je autobus, u kojem je poginulo 45 osoba, 135 puta nelegalno izašao iz zemlje prema evidenciji granične policije, 22 puta u prošloj, a 113 puta u ovoj godini.

Autobus, koji je u utorak rano ujutru izgorio na autoputu blizu Sofije, nije ni bio prijavljen u bazu podataka Ministarstva za transport i veze Sjeverne Makedonije i zbog toga nije posjedovao izvod iz licence za prevoz putnika, rekao je danas resorni ministar Blagoj Bočvarski.

“Izvod licence koji se pojavljuje u elektronskom sistemu Carinske uprave, koji je koristio izgorjeli autobus pri izlasku iz zemlje, jeste izvod licence za drugo vozilo, sa drugim registarskim tablicama istog prijevoznika”, rekao je Bočvarski novinarima, prenijela je Beta.

On je kazao da je skopskoj firmi Besa trans zbog zloupotreba oduzeta licenca za prijevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, kao i licenca za prijevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, koja je istekla u oktobru.

Ministar policije Spasovski kazao je da je taj autobus prvi put registrovan u Skoplju 15. oktobra 2020. godine, da je proizveden 2007. i da je bio ispravan na poslednjem tehničkom pregledu, početkom oktobra.

Transport posmrtnih ostataka iduće sedmice

Spasovski je rekao da su makedonski policajci na mjestu nesreće u Bugarskoj saznali da je autobus, na povratku iz Turske u Sjevernu Makedoniju, prvo udario u bankinu i elastičnu ogradu koja odvaja odmorište od autoputa, da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i da se pri udaru zapalio vanjski dio vozila.

“Autobus je zatim udario u središnju ogradu autuputa i tada se zapalio. U vozilu su bila 52 putnika, u požaru je stradalo 45, a sedam se uspjelo spasiti i oni su u bolnici Pirogov u Sofiji”, kazao je Spasovski.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je sedam povrijeđenih u stabilnom zdravstvenom stanju i dodao da će prvo dvoje biti otpušteno iz bolnice sutra, po dvoje 28. i 30. novembra, a posljednja osoba 1. decembra.

On je najavio da će Vlada Sjeverne Makedonije platiti prijevoz i sahranu 45 poginulih putnika.

“Transport posmrtnih ostataka može da se očekuje naredne sedmice, u utorak ili srijedu, čim bude završena identifikacija”, rekao je Osmani.

Izvor: Agencije