Napad na autobus na Kosovu: Teški zločin nad učenicima

Tri osobe stradale su u pucnjavi na autobus u blizini Glođana kod Dečana u petak navečer, kada je napadač otvorio vatru na autobus u kojem su se nalazili učenici.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je napad na autobus s učenicima udar na sigurnosni sistem Kosova (EPA)

Brojni zvaničnici Kosova osudili su večerašnji napad na autobus s učenicima kod Dečena, u kojem su smrtno stradala tri osobe, dok policija pokušava pronaći napadača ili više njih, kao i otkriti motive.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je napad na autobus s učenicima udar na sigurnosni sistem Kosova.

“Sigurnost građana je prioritet, stoga nećemo odustati u ispunjavanju ove misije”, kazala je ona.

Osmani je osudila napad i izrazila saučešće porodicima žrtava.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je policija mobilisana u punom kapacitetu da istraži ovaj teški zločin i omogući pravdu.

Ministrica pravosuđa Kosova Albulena Haxhiu rekla je da se napad na autobus u Dečanima treba što prije rasvijetliti, a zločinci privesti pravdi. “Ekipa Instituta za sudsku medicinu je na mjestu događaja i u stalnoj smo komunikaciji s institucijama. Ovaj slučaj bi trebao biti razjašnjen što je prije moguće, a zločinci se trebaju suočiti s pravdom”, napisla je Haxhiu na Facebooku.

Bivši šef diplomatije Kosova Behgjet Pacolli rekao je da je u šoku. „Molim se za povrijeđene i izražavam najiskrenije saučešće porodicama nastradalih. Ovakve tragedije bi nas trebale natjerati da se probudimo i zahtijevamo nultu toleranciju prema posjedovanju oružja i takvim kriminalcima!“, napisao je Pacolli na Twitteru.

Poruke podrške iz Albanije

Oglasio se i Ilir Meta, predsjednik Albanije: “Duboko šokiran zločinačkim djelom u Gllogjanu u Dečanima, gdje se prema preliminarnim podacima izvještava o tri smrtna slučaja i jednom ozlijeđenom. Izražavam iskreno saučešće i punu solidarnost porodicama poginulih i svim građanima Kosova, dijeleći s njima veliku bol zbog ovog vrlo događaja. Povrijeđenim želim brz oporavak i čestitam liječničkim ekipama na predanosti i profesionalnosti koju pokazuju! Imam puno povjerenje da će nadležne institucije i pravosuđe u Republici Kosovo što prije otkriti počinitelje, koji zaslužuju najstrožu zakonsku kaznu”, napisao je Meta na Facebooku.

Albanski premijer Edi Rama izrazio je podršku “institucijama Kosova u ovom izazovnom trenutku”.

Tri osobe stradale su u pucnjavi na autobus u blizini Glođana kod Dečana u petak navečer, kada je napadač otvorio vatru na autobus u kojem su se nalazili učenici.

Povrijeđeni su prevezeni u bolnice u Peći i u Dečanima.

Na licu mesta stradao je vozač, dok su od zadobijenih povreda nešto kasnije preminuli dvoje mladih.

Na mjestu događaja je policija i dežurni tužilac.

Izvor: Agencije