Schmidt: Dodik je pod pritiskom odustao

U razgovoru za britanski Guardian Schmidt je rekao da su “regionalni lideri” uvjerili Dodika da odustane od povlačenja bosanskih Srba iz sastava jedinstvene bh. vojske i uspostave vojske Republike Srpske.

Dodik je, smatra Schmidt, sam sebe doveo u situaciju u kojoj mu je teško napraviti korak unazad a da zbog toga ne izgubi na političkoj vjerodostojnosti (Armin Durgut / PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt utvrdio je da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik, pod pritiskom, ipak odustao od plana da dovede u pitanje opstanak oružanih snaga BiH, ali njemački političar upozorava da kriza u BiH time još nije riješena.

U razgovoru za britanski Guardian tokom ovosedmičnog boravka u Washingtonu Schmidt je rekao da su “regionalni lideri” uvjerili Dodika da odustane od povlačenja bosanskih Srba iz sastava jedinstvene bosanskohercegovačke vojske i uspostave vojske Republike Srpske, prenosi Hina.

Schmidt nije objasnio ko je to Dodika uspio uvjeriti da je riječ o opasnom planu koji bi mogao odvesti cijelu BiH ali i regiju u sukobe ali poznato je da je srpski član Predsjedništva BiH ranije odvojeno razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Dodikove najave vode zemlju u tešku krizu

Nakon tih sastanaka Dodik je počeo govoriti o tome da mu je prihvatljivo i smanjenje oružanih snaga BiH, a ne samo njihovo ukidanje što je ponovio i u srijedu kada je u Sarajevu razgovarao s komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

“Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanoj mogućnosti političkog i nadajmo se, ne i vojnog sukoba”, rekao je Schmidt u tekstu koji potpisuje washingtonski dopisnik Guardiana Julian Borger, i sam dobar poznavatelj stanja u BiH i regiji.

Schmidt je ocijenio da u BiH, na sreću, nema previše oružja pa je time i mogućnost izbijanja sukoba smanjena ali upozorava da Dodikova separatistička retorika kao i njegove najave da će osporiti postojeći jedinstveni sistem prikupljanja poreza i carina na državnom nivou te državno pravosuđe vode zemlju u “tešku krizu”.

Nužan ‘vrlo jasan’ odgovor međunarodne zajednice

Dodik je, smatra Schmidt, sam sebe doveo u situaciju u kojoj mu je teško napraviti korak unazad a da zbog toga ne izgubi na političkoj vjerodostojnosti pa je upravo zbog takvog stanja stvari nužan “vrlo jasan” odgovor međunarodne zajednice.

Dođe li do disolucije BiH, upozorava Schmidt, to će biti scenarij koji će imati posljedice po cijelu regiju.

Iz Schmidtovog ureda u Sarajevu (OHR) potvrdili su da se on tokom boravka u Washingtonu sastao s zvaničnicima američke administracije uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretaricu u State Departmentu Victoriju Nuland koje je upoznao sa “neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske”.

“Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključan prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu prema EU što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije”, glavna je poruka koju je Schmidt prenio svojim američkim sagovornicima.

Izvor: Agencije