Rudari prekinuli proteste

Rudari sedam rudnika s područja Federacije BiH prekinuli su proteste pred zgradom Vlade FBiH, iako Vlada nije ispunila njihove zahtjeve.

Rudari su dočekali jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (Anadolija)

Rudari sedam rudnika s područja Federacije BiH prekinuli su proteste pred zgradom Vlade FBiH, iako Vlada nije ispunila njihove zahtjeve.

Rudari se vraćaju u rudnike, ali su najavili da nastavljaju radnički neposluh i da do ispunjenja svih osam zahtjeva koje su poslali Vladi neće proizvoditi ugljen.

Iz federalne Vlade jutros su rudare još jednom pozvali na sastanak, koji su oni odbili.

Iskazivanje nezadovoljstva

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade Federacije kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem.

I dalje odbijaju pregovore s Vladom, koja je sinoć nakon vanrednog sastanka formirala pregovarački tim i istaknula da bi prihvatanje osam zahtjeva demonstranata ugrozilo energetski sistem u Federaciji i dovelo do poskupljenja struje.

Rudari traže da se hitno izvan snage stavi novi pravilnik o radu i pravilnik o radnom učinku u rudniku Kreka koji bi im, tvrde, umanjio osnovicu plate.

Vlada nije prihvatila njihov zahtjev za smjenom direktora Elektroprivrede BiH i direktora svih sedam rudnika iz sastava tog koncerna.

(Anadolija)

Tokom noći su zapalili vatru na otvorenom te poručili da će ostati tu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

U srijedu se očekuje razgovor sindikata i vlasti s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja.

Nakon hitnog sastanka koji je noćas održan u Vladi Federacije o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara, formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, ali rudari to nisu prihvatili i nastavljaju proteste.

Vlada formirala radnu grupu, rudari odbili pregovore

Pemijer Federacije Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak, zbog čega, kako je rekao, nije mogao iz prve ruke čuti zbog čega protestitau ispred zgrade Vlade.

(Anadolija)

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da je izanalizirano svih osam zahtjeva sindikata i da je novoformirana radna grupa zadužena da odmah uđe u pregovore.

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija naveo je da je jedini način ispunjenja svih zahtjeva rudara povećanje cijena struje od 100 posto.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije Sinan Husić izjavio je da su zaključci Vlade Federacije neprihvatljivi za rudare i da oni ostaju ispred zgrade Vlade.

‘Rudar spremni za dijalog, nema razumijevanja poslodavca’

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine okupili su se u utorak u Sarajevu na protestu.

Okupljeni na protestu ispred zgrade federalne Vlade zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada