Uhapšen sudija Vekić kojeg je Mamić optužio za kriminal

Suspendirani sudija osječkog Županijskog suda i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhapšeni su u srijedu ujutro u Osijeku zbog sumnje u pranje novca.

Sudija Zvonko Vekić bio je uhapšen i u junu ove godine (Davor Javorović / Pixsell)

Suspendirani sudija osječkog Županijskog suda Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhapšeni su u srijedu ujutro u Osijeku, zbog sumnje u pranje novca.

Vekićeva odvjetnica Gordana Vrandečić kazala je Hini da u ovom trenutku još ne zna razlog njegovog hapšenja te da ne zna kada će privedeni sudija i njegova prijateljica biti dovedeni na ispitivanje.

Vekić je bio uhapšen i u junu ove godine, zajedno s još dvojicom sudija osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, nakon što ih je pravomoćno osuđeni bivši čelnik nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić optužio za primanje mita od 400.000 eura.

Protiv njih je potom pokrenut disciplinski  postupak, a predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je da ih se trajno razriješi sudske dužnosti.

Policija je, ne otkrivajući identitet, potvrdila da je osječki PNUSKOK, u saradnji s USKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavio kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u pranje novca.

USKOK: Privođenja zbog sumnje u pranje novca

U policiji kažu da je u toku provođenje hitnih dokaznih radnji te da će, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija osumnjičene predati pritvorskom supervizoru, dok će krivična  prijava biti podnesena USKOK-u.

I USKOK je potvrdio da su hapšenja provedena zbog sumnje u krivično djelo pranja novca, “u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage”.

“U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. USKOK će, nakon ispitivanja osumnjičenika, donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, ističu u tužiteljstvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije