Trudeau s Osmani: Nova poglavlja u saradnji Kosova i Kanade

Predsjednica Kosova je dobila podršku kanadskog premijera za napore Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i proces priznavanja.

Vjosa Osmani: Diskurs iz Srbije predstavlja potencijalni rizik od destabilizacije regije (Anadolija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u Ottawi s premijerom Kanade Justinom Trudeauom, s kojim je razgovarala o produbljivanju međudržavne saradnje.

Trudeau je čestitao Osmani na njenim naporima da unaprijedi mnoge vrijednosti koje su važne za Kanadu.

Naglasio je da su čvrst stav o demokratiji i borbi protiv korupcije, progresivni pogledi na životnu sredinu ili na osnaživanje žena, oblasti u kojima Kanada očekuje da sarađuje s Kosovom, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova, prenosi Anadolija.

‘Predsjednička vojna medalja’

Osmani je istakla mnoge oblasti u kojima se mogu otvoriti nova poglavlja saradnje s Kanadom, od oblasti odbrane i diplomatije do trgovine i obrazovanja.

Prema njenim riječima, Kosovo može imati koristi od kanadskog iskustva, posebno u pogledu uključivanja žena u donošenje odluka.

Predsjednica Kosova se zahvalila Trudeau na podršci Kosovu u različitim vremenima.

U tom kontekstu, Osmani je odnose s Kanadom ocijenila kao odlične i napomenula je da je u tom duhu tokom posjete odlikovala Oružane snage Kanade “Predsjedničkom vojnom medaljom” za doprinos u NATO snagama tokom intervencije na Kosovu 1999. godine i za njihovu službu na Kosovu više od dva desetljeća.

Osmani je dobila podršku kanadskog premijera za napore Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i proces priznavanja, ističući da je cilj Kosova integracija u euroatlantske strukture.

Predsjednica je istakla da Kosovo provodi sveobuhvatne reforme, koje imaju za cilj jačanje zakona i reda, ali i stvaranje povoljnog ambijenta za strane investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u regionu, Osmani je istakla da diskurs iz Srbije, podržan širenjem ruskog utjecaja u regionu, predstavlja potencijalni rizik od destabilizacije regije i da je u suprotnosti s euroatlantskim vrednostima.

Podrška procesu priznavanja

Trudeau je rekao da će Kanada nastaviti lobirati za priznanje Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama, prenosi Tanjug.

To je saopćeno iz kabineta Trudeaua, u kojem se navodi da Kanada ostaje posvećena podršci Kosovu u procesu eurointegracija.

“Premijer i predsjednica razgovarali su i o stabilnosti Zapadnog Balkana, koja je trenutno u opasnosti, i razmijenili stavove o rješavanju lokalnih tenzija kroz strateški dijalog i saradnju”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije