Macron stigao u prvu posjetu Hrvatskoj

Hrvatska je, uz Mađarsku, bila jedna od dvije članice Evropske unije koju Macron nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata.

Macron je doputovao u Hrvatsku gdje će posjetu početi radnom večerom s premijerom Andrejom Plenkovićem (Igor Kralj/PIXSELL)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvu službenu posjetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu podršku za schengeski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih aviona, javila je Hina.

Macron je doputovao u Hrvatsku gdje će posjetu početi radnom večerom s premijerom Andrejom Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su globalna i regionalna pitanja.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primit će francuskog predsjednika u četvrtak ujutro na Pantovčaku sa svim državnim počastima, a prije odlaska u Banske dvore, Macron će položiti vijenac kod Spomenika domovini.

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri odbrane Mario Banožić i Florence Parly, piše Hina.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Prilika za razvoj

Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio schengenskog prostora i europodručja”.

Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.

Hrvatska podršku za schengenski prostor i eurozonu već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedavanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. januara.

“Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u schengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unapređujemo odnose s Slovenijom”, rekao je Plenković.

Posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja u ovom dijelu Evrope igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Izvor: Agencije