Picula: Za Hrvatsku nije dobro ako Dodik od RS-a napravi državu

Član bh. Predsjedništva smatra Bosnu i Hercegovinu tranzicijskom tvorevinom, nakon koje će entitet Republika Srpska postati suverena samostalna država, tvrdi zastupnik u Evropskom parlamentu.

Tonino Picula: Ni na koji način se ne treba davati legitimitet političkim planovima Milorada Dodika (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hdercegovine iz reda srpsdkog naroda Milorad Dodik smatra Bosnu i Hercegovinu tranzicijskom tvorevinom, nakon koje će bh. entitet Republika Srpska postati suverena samostalna država, a to za Hrvatsku nikako ne bi bilo dobro. izjavio je europarlamentarac Tonino Picula.

Evropski parlament u utorak kasno navečer imao je na plenarnoj sjednici raspravu o Bosni i Hercegovini, na kojoj su zastupnici prozivali Dodika, naglašavajući da on ima podršku iz Srbije i Rusije.

Europarlamentarci su Dodika prozvali glavnim kreatorom krize u Bosni i Hercegovini, koju su neki nazvali najgorom krizom od osnivanja države.

‘Zakoni koji de facto znače secesiju’

“On [Dodik] Bosnu i Hercegovinu smatra tranzicijskom tvorevinom, nakon kojeg će RS postati suverena, samostalna država. Mislim da to za Hrvatsku ne bi nikako bio dobar rezultat. Mi na svojim granicama moramo imati Bosnu i Hercegovinu kao državu koja funkcionira, koja je suverena država, a ne nekakav dio ‘srpskog sveta’, o čemu se manje-više neskriveno spekulira, pogotovo iz Beograda”, rekao je nakon rasprave u Strasbourgu Picula za Hinu.

Dodik teško može biti sagovornik koji može unaprijediti stanje u Bosni i Hercegovini.

“Prema tome, svi kontakti iz Hrvatske s Dodikom moraju voditi o tome računa. Ni na koji način se ne treba davati legitimitet njegovim političkim planovima.”

Picula, zastupnik iz redova socijalista, na popis zemalja koje daju vanjsku podršku Dodiku, gdje se u raspravi govorilo o Beogradu i Moskvi, dodao je i Budimpeštu.

Razlog za raspravu EP-a dao je sam Dodik, naglasio je Picula, svojim aktivnostima posljednjih nekoliko mjeseci, “u kojima je nadmašio i vlastite standarde izazivanja uzbuna u i oko Bosne i Hercegovine” te predlaganjima zakona koji de facto znače secesiju.

Međunarodna zajednica upozorava Dodika kako neće biti dopuštena provedba njegovih planova za uspostavu vojske RS-a.

Visoki predstavnik mežunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je u utorak kako je u strateškom interesu Zapada i Evrope spriječiti politike koje vode ka raspadu Bosne i Hercegocine, jer je to jedini način da se očuva stabilnost regije.

Važnost principa poštivanja jednakopravnosti

Picula je istaknuo da je u ovih 25 godina Dejtonski sporazum sačuvao zemlju od ratnih razaranja, ali ni od čega drugog, te da u zemlji postoji kultura sukobljavanja, a ne saradnje.

Istaknuo je još jednom kao jednu od glavnih tačaka sukobljavanja reformu izbornog sistema, “bez čijeg razrješenja se neće moći osigurati dugoročna stabilnost zemlje.

“Bez principa poštivanja jednakopravnosti uvijek će postojati jedan nivo frustriranosti koja proizvodi političke probleme”, rekao je Picula.

Izvor: Agencije