Makedonski autobus nije imao licencu, Besi oduzeta dozvola za rad

Izgorjelog autobusa nema među registrovanim vozilima, saopštilo je makedonsko ministarstvo.

Autobus nije bio licenciran za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza putnika (Anadolija)

Autobus u vlasništvu „Besa Trans BTB“ koje je izgorilo u Bugarskoj nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prijevoza, pa je ovom preduzeću danas oduzeta dozvola za rad, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije.

Kako je navedeno, autobus u vlasništvu preduzeća „Besa Trans BTB“ koje je izgorilo u Bugarskoj na autoputu Struma, u nesreći u kojoj je poginulo 45 makedonskih državljana, a sedam njih povređeno, nije bilo licencirano za međunarodni prijevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prevoza putnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na MIA.

U saopštenju se ističe da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prijevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije Besa trans BTB, ali da izgorjelog autobusa nema među registrovanim vozilima.

Zabrana obavljanja djelatnosti

„U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a u cilju sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posledice, firma „Besa Trans BTB-u se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje djelatnosti”, navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva.

Iz Ministarstva ističu i da je Vlada na prošloj sjednici obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u preduzeću Besa trans.

Makedonski ministar Bujur Osmani saopštio je da će identifikacija tijela nastradalih u saobraćajnoj nesreći trajati sedam dana.

Nakon toga posmrtni ostaci nastradalih bit će prenijeti u Sjevernu Makedoniju i predati porodicama.

Izvor: Agencije