Drugostepena presuda: Sadiku Ahmetoviću šest mjeseci zatvora

Bivši ministar sigurnosti BiH proglašen je krivim za zloupotrebu položaja.

Sadik Ahmetović je proglašen krivim jer je pribavio imovinsku korist Adnanu Bektiću (Tanjug)

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao u srijedu drugostupenu presudu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, kojom je proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe  položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, saopšteno je iz ove institucije.

„Sadik Ahmetović kriv je što je u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, kao ministar Ministarstva sigurnosti BiH, koji je imenovan na tu funkciju 24.11.2009. godine, svjesno iskorišćavajući svoje ovlasti, suprotno članku 61. Zakona o upravi, kako bi pribavio imovinsku korist Adnanu Bektiću, s njim potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da Adnan Bektić putem ugovora obavlja poslove i zadatke iz ugovora, međutim Adnan Bektić nikada nije obavio, odnosno izvršio naručene poslove iz potpisanih ugovora, nego je nastavio voziti ministra, iako u razdoblju od 1. januara 2012. do 7. novembra 2012. godine nije bio zaposlen kao vozač u Ministarstvu sigurnosti BiH“, navodi se.

Na ovaj način, dodaje se, Sadik Ahmetović omogućio je da Adnan Bektić prima naknadu za naručene usluge po ugovorima o djelu iako je znao da on ne pruža naručene usluge čime mu je pribavio imovinsku korist u iznosu od 4.014,00 KM (nešto više od dvije hiljade eura).

Na temelju članaka 110, 111. i 220. stavak 4. KZ BiH od Adnana Bektića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 4.014,00 KM.

Navedeni iznos Adnan Bektić je dužan uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana, od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Izvor: Al Jazeera