Epidemija u Hrvatskoj i dalje bukti, Slovenija upozorava na novi val

Za očekivati je da će broj preminulih u Hrvatskoj biti još veći, kaže ministar zdravstva Vili Beroš, pozivajući građane na vakcinaciju.

U Hrvatskoj je 6.136 novozaraženih u posljednja 24 sata, a u Sloveniji 3.144 (EPA)

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je u srijedu da je u protekla 24 sata registrirano 6.136 novozaraženih korona virusom, ustvrdivši da, dok epidemija i dalje bukti, postoje ljudi koji na bolesti i smrti sugrađana žele graditi političku karijeru i skupljati jeftine političke poene.

“U Hrvatskoj je 6.136 novozaraženih u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih na korona virus je oko 40 posto. To pokazuje da epidemija i dalje bukti, da se virus širi i da nismo dovoljno kao društvo oprezni, da se ne pridržavamo epidemioloških mjera te da nismo postigli onu stopu cijepljenosti koja bi na neki način suzbijala širenje virusa”, kazao je on za Hrvatski radio.

Dodao je da će dio današnjeg broja novozaraženih u sljedeće dvije do tri sedmice “završiti u bolnici”, prenosi Hina.

‘Alternativa COVID potvrdama je zatvaranje’

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo 67 osoba.

Trenutno je 33.563 aktivnih slučajeva, a među njima je 2.551 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 323 pacijenata.

“Za očekivati je da će broj preminulih u Hrvatskoj biti još veći”, ustvrdio je Beroš, pozivajući na vakcinaciju.

Rekao je kako “upotreba COVID potvrda nije ograničavanje slobode, već suprotno – ona povećava slobodu”.

“Alternativa je samo tvrdi lockdown“, ustvrdio je Beroš.

Na pitanje o mogućem pooštravanju mjera, ministar zdravstva je kazao kako Nacionalni stožer civilne zaštite svakodnevno analizira epidemiološku situaciju.

“Kad procijenimo da je potrebno uvesti nove mjere, one će biti uvedene”, rekao je Beroš.

Blagi trend smirivanja u Sloveniji

Četvrti val epidemije COVID-19 u Sloveniji zadnjih dana pokazuje blage znakove smirivanja, no ministar zdravstva upozorio je na mogućnost petog vala u februaru ne uspije li se povećati dosadašnja relativno niska vakcinisanost stanovništva.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3.144 novozaraženih i 11 umrlih, uz 36,5 posto pozitivnih testova, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje, prenosi Hina.

Dan ranije bilo je 3.394 novozaraženih i 23 umrlih među oboljelima od COVID19, uz 49,2 posto pozitivnih testova, pa se nastavlja trend blagog smirivanja epidemiološke situacije.

U BiH još 48 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 825 slučajeva zaraze korona virusom, dok je zabilježeno 48 smrtnih slučajeva.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljen je ukupno 2.981 uzorak, od čega je 499 pozitivno na korona virus. U istom vremenskom periodu u Federaciji BiH preminulo je 20 osoba.

U Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, tеstirаno jе 713 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 300 оsоbа. U istom vremenskom periodu Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеno je 28 smrtnih slučајеvа.

U Brčko distriktu BiH je registrovano 26 novih slučajeva zaraze virusom korona, od 137 testiranih uzoraka, navodi se na stranici Vlade Brčko distrikta.

Izvor: Agencije