Banožić: Višestruka korist od nabave 12 borbenih aviona

Nabavkom tih aviona osigurana je najviša investicija u posljednjih 30 godina, rekao je hrvatski ministar odbrane.

Vlada Hrvatske nabavit će 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R (EPA)

Hrvatski ministar odbrane Marijo Banožić naglasio je u srijedu u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ višestruke koristi nabavke 12 francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Rafale.

Nabavkom tih aviona osigurana je najviša investicija u posljednjih 30 godina, stvoreno snažno strateško partnerstvo, stvara se i dodatni gospodarski ciklus za hrvatsko gospodarstvo, odgovorio je ministar zastupniku Mariju Kapulicu (HDZ), prenijela je Hina.

Nabavkom aviona, dodao je, riješeni su ne samo materijalni resurs za idućih 30 do 40 godina, nego i dobivena podloga za strateški sporazum koji će biti potpisan sutra, zadržana je sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stvoreni preduvjeti za njegov daljnji razvoj.

Opozicija protiv vladine odluke

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je kako je Hrvatska imala lošijih premijera od Andreja Plenkovića te ministara zdravstva i policije od Vilija Beroša i Marija Božinovića, ali da nije imala lošijeg ministra odbrane od Banožića

I Stipo Mlinarić (DP) problematizirao je nabavku Rafala.

Kupujemo polovne avione, oni će za 20 do 30 godina biti otpisani, hoće li Rafali biti opremljeni najmodernijim zračnim raketama da budemo regionalna sila u zraku, zanimalo ga je.

Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio kako na sva njegova pitanja ne može odgovoriti jer se kod kupovine sofisticirane opreme,  ne govori o detaljima, no zadovoljan je odabirom Rafala.

Odabrali smo zrakoplov koji je jedan od najmodernijih i najboljih tog tipa, ono što smo htjeli, to smo i dogovorili, ti će zrakoplovi s nama biti dugo, imat će snagu odvraćanja, naša vojska nakon toga više nikad neće biti ista, poručio je Plenković.

Vlada Hrvatske nabavit će 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 miliona eura, zbog čega će u tu zemlju u službenu posjetu doputovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor: Agencije