Hrvatska: Kazne za neprovođenje odluke o COVID potvrdama od 4.000 do 6.700 eura

Kazne su predviđene za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe zakona, rekao je ministar pravosuđa Hrvatske.

Ministar zdravlja Vili Beroš oštro je kritikovao subotnji protest protiv COVID mjera (Anadolija)

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica najavio je danas novčane kazne za neprovođenje odluke o COVID potvrdama u visini od 30.000 do 50.000 kuna (od 4.000 do 6.700 eura) za odgovornu osobu.

On je na konferenciji za novinare rekao da se proteklih dana radilo na izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Jasno smo definirali šta znači javno pravno tijelo koje je dužno osigurati provođenje zakona, posebno u dijelu koji je aktuelan – obaveza predočenja ovlaštenoj osobi dokaza o testiranju, prebolovanoj bolesti ili cijepljenju”, rekao je Malenica.

Ministar je dodao da su predviđene kazne za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe zakona, odnosno novčane kazne od 30.000 do 50.000 kuna, prenijela je Beta.

Upitan kako će se odnositi prema kabinetu predsjednika Zorana Milanovića, budući da je predsjednik, iako je sam vakcinisan i booster dozom, rekao da se tamo neće provjerati COVID potvrde, Malenica je odgovorio da je u kabinetu predsjednika odgovorna osoba šef kabineta i da od svih očekuje da poštuju zakon.

‘Nemojte izbjegavati testiranje ili cijepljenje’

Ministar zdravlja Vili Beroš oštro je kritikovao subotnji protest protiv COVID mjera istaknuvši da je on “iznjedrio novi moto – misli na sebe, ugrozi druge”.

“Nemojte biti licemjeri, nemojte izbjegavati testiranje ili cijepljenje, a na kraju da kucate na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava”, poručio je ministar na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj su nedavno uvedene COVID potvrde u javne i državne institucije za zaposlene i za korisnike tih ustanova, pošto su početkom oktobra uvedene u zdravstvo i u ustanove socijalne zaštite.

Osobe koje nisu vakcinisane ili preboljele COVID-19 u posljednjih godinu, moraju imati negativan test.

Za zaposlene je on zasad besplatan i mora se raditi dva puta sedmično.

Obaveza posjedovanja potvrda u školama važi samo za zaposlene, a ne i za učenike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO