Roth: Otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Ministri općih poslova Evropske unije bi na sastanku u Briselu trebali procijeniti situaciju i moguće nove korake u procesu pristupanja zemalja kandidata za članstvo u Uniji.

Michael Roth: Ne možemo pustiti da i dalje čekaju iako su ispunili uvjete (EPA)

Njemački državni ministar za evropske poslove Michael Roth pozvao je zemlje Evropske unije da preuzmu odgovornost i konačno počnu pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u Uniji, što je sada zaustavljeno.

“Ne možemo jednostavno pustitio ove države da i dalje čekaju iako su ispunili uvjete”, poručio je on u jeku jačanja desničarskih politika u regiji Zapadni Balkan.

Ministri općih poslova EU-a na sastanku u utorak u Briselu trebali su procijeniti situaciju i moguće nove korake u procesu pristupanja zemalja kandidata za članstvo u EU.

Tema sastanka Crna Gora i Srbija

Razgovarat će se o daljem napretku u procesu pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, a veći broj ministara u prvom planu stavio je diskusiju o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenosi Tanjug.

Predsjedavajući današnjim Vijećem EU-a, slovenski državni sekretar Gašpar Dovžan, najavio je da se u narednim sedmicama očekuje “puno posla” oko rješavanja bilateralnog spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja već dvije godine blokira otvaranje pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Izvor: Agencije