Visoki predstavnik u Washingtonu: SAD podržava Schmidta

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Schmidt naglasili su posvećenost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Sullivan i Schmidt složili su se da je neophodno suprotstaviti se korupciji (Anadolija)

SAD snažno podržava visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, njegovu kancelariju i njen mandat da nadgleda civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To je saopšteno iz Bijele kuće nakon sastanka savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sullivan i Schmidt naglasili su zajedničku posvećenost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a razgovarali su i o važnosti funkcionalnih institucija, koje pružaju usluge građanima.

Stabilnost i vladavina zakona

Među temama razgovora bilo je i obezbjeđivanje stabilnosti i vladavine zakona, kao i pružanje osnove za mir i ekonomske prilike za sve ljude u Bosni i Hercegovini, prenio je Tanjug, pozivajući se na VOA.

Sullivan i Schmidt također su se složili da je neophodno suprotstaviti se korupciji i podržati građansko društvo.

Izvor: Agencije

Povezane

Ako neki bh. lideri nastave putem podjela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojim će SAD morati kaziti takvo ponašanje, kaže savjetnik američkog državnog sekretara.

Published On 16 Nov 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO