HZJZ: Virus opasnost za sve, ali su vakcinisani zaštićeniji

Ako se i zaraze, vakcinisani rjeđe imaju teški oblik bolesti te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu drugim osobama, saopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uz vakcinaciju, potrebno je redovno pranje ruku, nošenje zaštitnih maski, održavanje razmaka između osoba (EPA)

Korona virus je opasnost za sve, ali su vakcinisani ipak zaštićeniji, poručili su u ponedjeljak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), pozivajući se na naučne studije po kojima su vakcinisane osobe manje podložne zarazi od nevakcinisanih, a i u manjoj mjeri mogu prenijeti zarazu svoje bliske kontakte.

“Naučne studije pokazuju: vakcinisane osobe manje su podložne zarazi od nevakcinisanih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod vakcinisanih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju”, saopćili su iz HZJZ-a.

Napominju kako se delta varijanta, trenutno prevladavajući soj virusa, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazuje puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi.

To je, ističu, samo još jedan dokaz da je virusu ostavljeno puno prostora za migracije, a on otpornost pokazuje stalnim mutacijama.

Vakcinacijom do zaštite organizma

Vakcinaciju označavaju kao do sada dokazanu najefikasniju mjeru zaštite vlastitog organizma, dok smo s dolaskom djelotvornijih lijekova, tvrde, sve bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

Uz vakcinaciju, kao bitne epidemiološke mjere navode i redovno pranje ruku, nošenje zaštitnih maski za lice i održavanje razmaka između osoba, kao i što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine.

Predočili su i nizozemsku studiju o djelotvornosti vakcina u sprečavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu, koja pokazuje da će u 63 posto slučajeva biti spriječen prenos virusa sa vakcinisane oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je vakcinisan.

Britanska studija pokazala je da vakcinisane osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego nevakcinisane osobe.

Efikasnost u sprečavanju transmisije vremenom nakon vakcinacije opada.

Iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj vakcinisanih Pfizerovom ili AstraZeneca vakcinom, kažu u HZJZ-u, pokazuju da su njihovi ukućani imali 30 posto manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu vakcine, a 54 posto manju šansu 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu vakcine.

Izvor: Agencije