Pismo šefice MMF-a Tegeltiji: Kako ćete vraćati dug ako se RS povuče?

Alina Iancu traži hitan sastanak sa Fiskalnim vijećem kako bi razgovarala o najavi povlačenja RS-a iz Uprave za indirektno oporezivanje.

UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, Federaciju BiH i Brčko distrikt, napisala je Alina Iancu (UIO BIH)

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji u kojem mu je postavila pitanje kako će BiH vraćati vanjski dug ako se entitet Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Ona je u pismu zatražila hitni sastanak sa Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o posljedicama mogućeg povlačenja entiteta RS iz UIO BiH.

“Na sastanku bismo željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju. Željeli bismo konkretno razgovarati o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da UIO bude lišen naplate PDV-a”, navela je Iancu u pismu, prenijela je Beta.

‘Velike ekonomske posljedice za sve’

Ona je dodala da je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, Federaciju BiH i Brčko distrikt.

“Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, stoji u pismu šefice misije MMF-a u BiH.

Osim Tegeltije, primjerak pisma dobili su i članovi Fiskalnog vijeća premijer entiteta FBiH Fadil Novalić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar fiansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica finasija Federacije BiH Jelka Milićević, ministrica finasija RS-a Zora Vidović, kao i Senad Softić, guverner Centralne banke, i Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO