Predsjednik MICT-a Carmel Agius naredne sedmice u Zagrebu

Dolazak predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove bit će prva posjeta čelnika MICT-a nekoj od država bivše Jugoslavije od početka pandemije COVID-19.

Carmel Agius će se u Hrvatskoj susresti s brojnim visokim predstavnicima vlasti i sudova (Al Jazeera)

Sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), koji je naslijedio Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), iduće će sedmice tri dana službeno boraviti u Zagrebu.

Predsjednik MICT-ija će se u Hrvatskoj susresti s brojnim visokim predstavnicima vlasti i sudova, saopćeno je iz te institucije Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

Malteški sudija će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o trenutnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma, važnosti regionalne saradnje po pitanju ratnih zločina, potencijalnom osnivanju informacijskog centra ICTY-ja te o drugim pitanjima, navedeno je u saopćenju.

Nasljednik Haškog tribunala

Dolazak Agiusa, originalno zakazan za april prošle godine, bit će prva posjeta čelnika MICT-a nekoj od država bivše Jugoslavije od početka pandemije COVID-19.

MICT je nasljednik Haškog tribznala, koji je od 1993. do kraja 2017. godine sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih.

Mehanizam je u junu osudio čelnike srbijanske Službe državne bezbednosti (SDB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 12 godina zatvora.

Nakon pravomoćnosti te presude završit će svi procesi koje je ICTY počeo, a MICT nastavio.

Stanišić i Simatović žalili su se na presudu u septembru ove godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada