Kurti: Glasao bih za ujedinjenje s Albanijom

Kosovo i Albanija su dvije zemlje, ali imamo isti jezik i mi smo jedan narod; za ujedinjenje samo uz miran i demokratski referendum, kaže premijer Kosova.

Centralni dio sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije treba biti međusobno priznanje, kaže Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje s Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum proveo mirno i demokratski, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

U intervjuu za švicarski online magazin Monocle je rekao da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

“U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je provedeno na miran i demokratski način”, odgovorio je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju s Albanijom.

Za međusobno priznanje Kosova i Srbije

Premijer Kosova još jednom je ponovio da bi centralni dio budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije trebalo biti međusobno priznanje.

Rekao je da bi trebao postojati dogovor u kojem će se dvije strane obavezati da ne napadaju jedna drugu.

Ocijenio je da je Evropska unija važan faktor, koji može osigurati okvir za budući sporazum, jer mora biti zasnovan u duhu evropskih vrijednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja s prošlošću.

Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju Kosova Albaniji i evropskim integracijama, ocijenio je da bi građani, kada bi bila održana dva referenduma, glasali za ujedinjenje.

Integracija Zapadnog Balkana u EU

Kurti smatra da bi za postizanje trajnog mira i stabilnosti u regiji najbolji i najbrži put za napredak u budućnosti bio da se cijeli Zapadni Balkan integrira odjednom u EU.

Istakao je da se pojedini ne žele pridružiti NATO-u, ali je naglasio da Kosovo to želi.

“Kosovo i Albanija su dvije zemlje, ali imamo isti jezik i mi smo jedan narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU-a koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju”, naveo je Kurti.

Izvor: Agencije