Palmer i Eichhorst sredinom novembra ponovo dolaze u BiH

Oboje diplomata su na kraju sve prošlosedmične posjete Sarajevu kazali kako oni samo pomažu u pregovorima, dok je glavna odgovornost za postizanje dogovora na domaćim političarima.

Dužnosnici američke i evropske diplomacije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst tokom posjete Sarajevu 29. okotbra 2021. (Armin Durgut / PIXSELL)

Dužnosnici američke i evropske diplomacije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst ponovo će sredinom novembra doputovati u BiH kako bi posredovali u pregovorima o izmjenama izbornog zakona, piše Hina pozivajući se na lokalne medije.

Informaciju su potvrdili neimenovani izvori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH samo tri dana nakon što je prošle sedmice, bez posebnih rezultata, okončan niz sastanaka evropskih i američkih posrednika s čelnicima bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Palmer u State Departmentu ima status posebnog izaslanika zaduženog upravo za reformu izbornog sustava u BiH, dok je u ime EU za taj problem zadužena Eichhorst, koja obnaša dužnost šefice evropskog odjela Službe za vanjske poslove Unije (EEAS).

Oboje diplomata su na kraju sve prošlosedmične posjete Sarajevu kazali kako oni samo pomažu u pregovorima, dok je glavna odgovornost za postizanje dogovora na domaćim političarima.

U pregovore uključeni i pravnici Venecijanske komisije

Doznalo se ipak kako su u pregovore od sada uključeni i pravni stručnjaci Venecijanske komisije Vijeća Evrope, s ciljem da se nađe rješenje koje bi značilo provedbu svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava, odnosno uklanjanje postojećih diskriminacija u izbornom procesu temeljenih na etničkoj pripadnosti ili mjestu boravka kandidata za različite dužnosti.

Čelnici vladajućih stranaka Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik do sada nisu iznosili nikakve potankosti o sadržaju prijedloga koji su na stolu, a sam Palmer je pojasnio kako im je sugerirano da to i ne čine da bi se pregovori mogli nesmetano nastaviti bez pritiska javnosti.

Idući opći izbori u BiH planirani su za oktobar 2022. godine, a predsjednik HDZ BiH Čović naznačio je kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izvorni zakon.

HDZ BiH opetovano traži da člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta Hrvati biraju iz onih područja gdje su u većini, dok oponenti to vide kao dodatnu etničku podjelu zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO